EQUANS

Aangeboden door EQUANS

Slim duo: data en condensdrogen

11 Mei 2022

De aardappelen van akkerbouwbedrijf NIVU worden met het jaar beter. Het geheim? Een gloednieuwe mechanische bewaarloods waarbij data en condensdroogtechnologie elkaar versterken.

Met zes cellen, een riante werkplaats in het midden en een loopbrug over de kistenbewaring is de nieuwe bewaarloods van NIVU in Oude-Tonge een ontzagwekkende verschijning. Maar niet alleen het uiterlijk maakt indruk. Met name de condensdrooginstallatie ín de bewaring imponeert. De bewaartechnologie van EQUANS houdt 5.400 kisten aardappelen tot juli of zelfs augustus in optimale conditie.

Drogen bij 6,5 graden
Jack van Vugt, een van de ondernemers in de maatschap NIVU, deelt zijn ervaringen: "Het systeem is zo geavanceerd en heeft zoveel ventilatiecapaciteit, dat we nu maximaal kunnen drogen. Zelfs onder koude omstandigheden bij 6,5°C. Na het inschuren sluiten we de deuren en 48 uur later zijn de aardappelen droog."

Ook zijn compagnon Gerard van Nieuwenhuijzen is te spreken over het nieuwe systeem: "Het ammoniak koel-droogsysteem werkt preciezer en resulteert in constante temperaturen. Daardoor hebben we volledige grip op het product. Waar we met onze oude losgestorte bewaring op 10% indroging zaten, hopen we nu op 5% uit te komen. De aardappelen blijven harder en vitaler, met minder drukplekken en schilafval. De bakkwaliteit blijft ook intact door de CO2-afzuiging."

Waardevolle bewaargegevens
Net zo indrukwekkend is dat de aardappelen in de bewaring tot op de centimeter gevolgd kunnen worden. Van de teelt tot de opslag en de uitlevering. Een automatische teeltregistratie en een vernieuwend track-and-tracesysteem met tags op elke kistpositie in de vloer dragen daaraan bij. "Hiermee weten we exact welke aardappel van welk perceel komt, waar hij bij inschuren komt te staan en wanneer en hoe hij de bewaring verlaat", legt Van Nieuwenhuijzen uit.

Vertoont een aardappel gebreken? Dan kan NIVU meteen nagaan of andere aardappelen van dat perceel hetzelfde vertonen en de bewaarcondities daar direct op aanpassen. "De bewaardata van dit seizoen dient volgend bewaarseizoen als waardevolle input", stelt Van Vugt. "We weten dan in welke staat de aardappelen de bewaring in gingen, welke bewaarcondities we boden en hoe de producten uit de bewaring kwamen. Met die gegevens kunnen we de productkwaliteit elk bewaarseizoen verbeteren."

Lees meer over de nieuwe bewaring van NIVU op koudetechniek.nl

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief