Agrifoto

Analyse Energie

Zonnepanelen drukken stroomprijs even omlaag

17 Mei 2022 - Redactie Boerenbusiness

De prijs van elektriciteit is begin deze week weer opgelopen, nadat deze de afgelopen week een tijdje stabiel wat lager lag. Daarmee blijft stroom relatief nog duur. Zon- en afhankelijk van de dag windenergie leverden vorige week een vorstelijke bijdrage aan de energiemix.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basisprijs van elektriciteit op de Epex Spot (day ahead) komt vanochtend (dinsdag 17 mei) uit op €221,37 per MWh. Dat is flink hoger dan de €208,10 per MWh van maandag 16 mei en de hoogste notering in de afgelopen tien dagen. Om een gangmaker te vinden achter de beweging, hoef je maar naar buiten te kijken. Het overwegend bewolkte weer was een domper voor de eigenaren van zonnepanelen, die hun rendement flink lager zagen uitvallen dan de zonnige dagen ervoor. Ter illustratie: uit de data van Energieopwek blijkt dat maandag op de piek 6,33 GW aan zonne-energie werd opgewekt. Eén dag eerder was dat 10,46 GW.

En dat terwijl zonne-energie afgelopen week een dempend effect had op de prijs van elektriciteit. Van dinsdag 10 mei tot en met zondag 15 mei bleef de koers opmerkelijk stabiel, rond de €150 tot €160 per MWh. Ongeveer de helft van de elektriciteit kwam uit zogeheten 'hernieuwbare energie' (zon, wind, waterkracht en biomassa), zo meldt energie-expert Martien Visser, waarvan ongeveer de helft uit zonne-energie. Op 11 mei kwam halverwege de middag zelfs meer dan 100% van de elektriciteit in Nederland uit zon en wind. En dat op een werkdag, laat Visser weten. 

Kolencentrales stil
Hierdoor hebben de elektriciteitsproducenten de kolencentrales afgelopen week helemaal stil gelegd. Geen probleem zou je zeggen, want het kabinet wil juist, voor het behalen van de klimaatdoelen, dat de centrales stoppen. Maar met de oorlog in Oekraïne spelen andere strategische belangen. Doordat de kolencentrales tijdelijk inactief zijn, wordt er meer gas verbruikt in Nederland, waaronder ook Russisch gas. En dat gas kan volgens energie-experts als Visser beter worden gebruikt voor het vullen van de gasoplagen in Nederland, om de komende winter goed door te komen. Deze opslagen zijn inmiddels voor ongeveer 33% gevuld. 

Deze week wordt veel meer bewolking, inclusief regen en onweer, verwacht, waardoor het aandeel zon in de energiemix een stuk lager wordt dan in de afgelopen week. Dit heeft een prijsopdrijvend effect, wat de notering van vandaag op de Epex Spot dan ook al laat zien. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden