Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Kunstmestprijs zet flinke daling in

19 Mei 2022 - Jesse Torringa - 5 reacties

De kunstmestmarkt bevond zich al langere tijd op hetzelfde prijsniveau, maar vooral KAS lijkt nu de weg naar beneden te hebben ingezet. Dat heeft niet alleen met de vraag naar kunstmest te maken in deze periode. Toch is er veel onzekerheid, want hoe ver gaat de prijs zakken?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In maart, vlak voordat de voorjaarswerkzaamheden echt losbarstten, werd de magische grens van €100 per 100 kilo doorbroken bij KAS. Dat had er alles mee te maken dat de gasprijs explosief steeg en na het begin van de oorlog in Oekraïne. Daarna volgden de exportverboden op benodigde stoffen voor bepaalde meststoffen. Inmiddels zakt de prijs en tikt de boer straks een prijs af van circa €70 per 100 kilo KAS bij bedrijven als Agrifirm en CZAV.

Minder kunstmest afgezet
Dat er minder meststoffen zijn gebruikt, is iets wat zeker is volgens de handelshuizen in meststoffen. Zij geven aan dat er duidelijk minder is verkocht en ook de maanden april en mei rustiger dan normaal verlopen. De boer heeft alternatieven gebruikt, zoals meer dierlijke mest, maar er is ook zeker bezuinigd. Ook hebben sommige boeren helaas de hoofdprijs moeten betalen. Achteraf blijkt er te veel tegen een torenhoge prijs is ingekocht, maar het is niet in te schatten hoeveel er nodig was en wat de gasprijs ging doen. "Er was veel onzekerheid, konden we aan de vraag voldoen? De keten moest voldoende product hebben met het voorjaar en een tekort was een nog grotere ramp geweest", meldt een insider.

Op dit moment is het vooral KAS die een daling in prijs laat zien. Andere meststoffen dalen licht of blijven op hetzelfde prijsniveau. Kalizout 60 zit bijvoorbeeld nog altijd op een prijs van circa €63 per 100 kilo.

Wanneer 'toeslaan'?
Voor deze zomer lijken akkerbouwers het gros van de meststoffen al in de schuur te hebben. Maar de grote vraag is wanneer de kunstmestprijzen zijn bodem bereiken. Wanneer moet je inkopen? Normaliter zijn de kunstmestprijzen in de zomer op het laagste niveau, doordat het gebruik afneemt en er wel volop wordt geproduceerd. Daardoor heerst er nu veel onzekerheid. De laatste maanden hebben laten zien hoe de gasprijzen kunnen fluctueren, waardoor het juiste moment van inkoop voor de handel moeilijk is te bepalen. Volgens kunstmesthandelaar Triferto wijzen de huidige gasprijzen in ieder geval er niet op dat we teruggaan naar de zomer van 2020 of 2021, toen de prijs nog onder de €30 per 100 kilo KAS zat.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden