Agrifoto

Analyse Peen

Stroeve peenmarkt komt verder onder druk te staan

20 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is zoeken naar kopers op de markt voor peen. Marktinsiders melden dat er flink getrokken moet worden om werk binnen te halen. De prijs is daarbij voor veel afnemers doorslaggevend. 'Voor jou, tien anderen', is een veelgehoorde opmerking deze week.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echt goede peen is er, volgens insiders, niet zo veel meer. Maar als het niet loopt, dan is alles te veel. Het helpt daarbij niet dat we al ver in het seizoen zitten. De meeste spoelers proberen de eigen werkvoorraad weg te werken en nemen geen posities meer in. Wat wordt gekocht, gaat direct weg. Ook de relatief hoge kosten voor transport drukken zwaar op de marges. Zeker voor export richting Oost-Europa is dat een flinke hindernis. "Het moet uiteindelijk allemaal passen en als dat niet lukt, kun je het werk misschien beter laten schieten", aldus een spoeler.

Wat de gek ervoor geeft
Een representatieve prijs voor peen is lastig te geven in deze fase van het seizoen. "Het is wat de gek ervoor geeft", zo geven spoelers aan. Duidelijk is wel dat de prijzen onder druk staan. De DCA-notering voor B-peen doet een stapje terug naar €4 tot €9 per 100 kilo. Er zijn wel grote verschillen in tarra en dat wat uiteindelijk per kist netto wordt uitgespoeld. Peen die net onder 'Klasse 1' zit is gratis op te halen, melden insiders. De peen met een matige kwaliteit is nog wel geschikt voor veevoer. Er worden bedragen genoemd van circa €10 à €15 per kist als tegemoetkoming in de kosten voor spoelen en transport. Door gebrek aan transacties is er deze week geen notering voor C-peen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden