Shutterstock

Analyse Peen

Weinig lichtpuntjes op stroeve peenmarkt

27 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in peen blijft moeilijk. Het aanbod is te groot in verhouding tot de vraag. Oost-Europa blijft nog wel aardig aan de markt maar daar houdt het ook wel op. Het is zoeken om wat werk binnen te halen volgens spoelers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het prijsverschil tussen de nieuwe peen uit Zuid-Europa en de peen uit de bewaring in Nederland is relatief groot. De vraag naar Nederlandse peen blijft daardoor volgens insiders nog enigszins overeind. Dat is dan meteen ook een van de weinige lichtpuntjes op de peenmarkt. De marges zijn flinterdun op het moment en de vraag is beperkt door een relatief grote Europese voorraad. Gaten -waardoor stemming in de markt komt- willen maar niet vallen.

Wat de gek ervoor geeft
Prijzen voor peen lopen erg uiteen. Een teler met zeer goede peen vlak bij een spoeler - die nog wat peen nodig heeft - kan met veel geluk nog €40 per kist maken. Zit je wat verder weg en/of is de kwaliteit niet uitmuntend, dan zakt de prijs in rap tempo. "Het is een proefvracht spoelen en als de kwaliteit bevalt doen we een bod", zegt een spoeler. "Negen van de tien keer heb je peen. Telers willen er graag vanaf." De DCA-notering voor B-peen komt deze week uit op €4 tot €8 per 100 kilo. De meeste handel wordt daarbij gedaan op de onderkant van de notering.  

Toelichtingen op peennotering van DCA Markets

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden