Shutterstock

Nieuws Granen en grondstof

Minder graan en meer oliezaden in Frankrijk

8 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het areaal granen en eiwitgewassen in Frankrijk laat voor het teeltjaar 2021/2022 een flinke krimp zien ten opzichte van het vorige seizoen. Ook het aardappel- en bietenareaal is geslonken. Deze gewassen zijn voor een deel ingeruild voor oliehoudende zaden. Dat meldt Agreste, het statistiek- en marktbureau van het Franse ministerie van landbouw.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Franse boeren hebben in het seizoen 2021/2022 3% minder graan gezaaid ten opzichte van vorig seizoen. Afgezet tegen het vijfjarige gemiddelde is het graanareaal met 1,8% gedaald. Het Franse graanareaal komt daarmee dit seizoen uit op 9,043 miljoen hectare. In de laatste vijf jaar werd alleen in 2020 - toen de natte herfst het zaaien van wintergraan bemoeilijkte - minder graan geteeld. Het areaal zachte tarwe (het grootste akkerbouwgewas in Frankrijk) komt uit op 4,759 miljoen hectare. Dat is een krimp van 4,5% ten opzichte van vorige seizoen en 1,2% onder het vijfjarige gemiddelde.

Het areaal eiwithoudende gewassen laat met 12,8% de grootste daling in de data van Agreste. Met een oppervlakte 287.000 hectare blijft de oppervlakte die gebruikt wordt voor de teelt van eiwitgewassen overigens nog wel 1,5% boven het vijfjarige gemiddelde. Het areaal waarop oliehoudende zaden worden geteeld is gestegen met 16,9% ten opzichte van vorig jaar naar 2,196 miljoen hectare. Het vijfjarige gemiddelde staat op 2,086 miljoen hectare. Vooral koolzaad en zonnebloemen hebben aan populariteit gewonnen bij Franse akkerbouwers. Mede door de hoge kunstmestprijzen hebben boeren maïs ingeruild voor zonnebloemen die minder mest nodig hebben.

Minder bieten en aardappelen
De dalende trend in het areaal bieten zet ook dit seizoen door. In Frankrijk wordt op 402.000 hectare bieten geteeld, een krimp van 1,3% ten opzichte van vorig jaar en 11,4% ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde. Het areaal consumptieaardappelen is met 0,4% gedaald ten opzichte van vorig seizoen naar 151.000 hectare. Het vijfjarige gemiddelde voor consumptieaardappelen staat op 149.000 hectare. Zetmeelaardappelen laten een grotere krimp zien, namelijk 4,8% vergeleken met vorige seizoen.

Agreste geeft ook een eerste prognose voor de opbrengst van wintergerst en winterkoolzaad. De opbrengst van wintergerst wordt geraamd op 8,248 miljoen ton. Dat is 0,4% meer dan vorig jaar en komt volledig door een uitbreiding van het areaal. De opbrengst per hectare wordt geschat op 6,5 ton per hectare tegen 6,85 vorig seizoen. Voor koolzaad rekent Agreste met een opbrengst van 3,26 ton per hectare. Vorig jaar lag dat op 3,35 ton per hectare. De totale koolzaadoogst komt daarmee op 3,867 miljoen ton. Dat is een toename van 17,8% ten opzichte van vorig seizoen, maar nog wel 5,1% onder het vijfjarige gemiddelde.

Bron: Agreste
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden