Shutterstock

Aangeboden door DCA

Inzicht in echte prijzen met Transactie-app is succes

20 Juni 2022

Regelmatig krijgt DCA vragen vanuit de markt wat de prijzen aardappelen, pootgoed, graan, uien, peen, knolselderij, stro, mest, kunstmest, dieselolie, rente of welk product dan ook doen. Noteringen geven hierbij maar een beperkt zicht op de prijsontwikkelingen, soms lopen deze achter of zijn ze geen weergave van de exacte markttransacties. Telers kunnen en moeten beter geïnformeerd worden, is de mening van DCA, dat initiatiefnemer is van de Transactie-app.

Met de introductie van de Transactie-app wordt opgeroepen om via WhatsApp-berichten gedane transacties door te geven. Soms is het voor telers lastig om bij een mogelijk verkoopmoment een bieding te wegen. Door zicht op de benchmark van andere transacties krijgen verkopers en telers meer handvaten en inzicht in de markt. Dit resulteert vervolgens in een beter gevoel met de markt en een sterkere onderhandelingspositie in de keten. 

Lancering groot succes
De Transactie-app lijkt direct een hit te zijn. Ruim honderd mensen hebben zich aangemeld voor deze unieke service. Ook zijn er tien meldingen van diverse soorten transacties gedaan die direct gerelateerd zijn aan het landbouwbedrijf van de deelnemers. Dit indiceert dat de behoefte onder akkerbouwers groot is om prijzen en transacties te delen en de markt zo transparant te maken voor elkaar. Sterker staan in onderhandelingen en bij het inkopen van producten spreekt aan.

Opvallend was de breedheid van de verschillende transacties. Zo werd er melding gemaakt van uien- en aardappeltransacties, maar ook van de inkoopprijs van diesel. Er werd zelfs een melding gedaan van een rentetarief voor een financiering die afgelopen week (week 24) werd afgesloten. Deze diverse informatie zorgt voor een transparante markt en helpt de deelnemers om sterker in de onderhandelingen te staan. 

Procedure
De transactie wordt via het communicatieplatform WhatsApp doorgegeven. Nadat een teler zich heeft aangemeld, ontvangt hij of zij een welkomstboodschap. Wanneer u een transactie wilt melden dan worden een aantal gegevens en specificaties gevraagd van de transactie die wordt doorgegeven. Nadat de transactie is doorgegeven, wordt een bericht ontvangen met de andere transacties die in die week zijn geweest. Deze transacties zijn doorgegeven door collega-ondernemers en hebben daadwerkelijk plaatsgevonden in de markt.

Op de hoogte blijven
Zijn er geen transacties om door te geven, maar is er eerder wel bijgedragen aan het transparanter maken van de markt? Dan houdt DCA deze deelnemers op de hoogte met frequente prijsupdates die binnenkomen via WhatsApp. Hoe meer doorgegeven transacties, hoe uitgebreider de marktontwikkelingen geschetst kunnen worden.

De transacties worden volledig anoniem behandeld en worden enkel gebruikt om tot een transparant en actueel marktprijsoverzicht te komen. Meedoen kan gratis.

Wilt u meer weten over de Transactie-app? Neem gerust contact op met DCA via 0031-320-269520.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief