PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Nieuws Suikerbieten

Franse suikergigant Cristal Unión verhoogt bietenprijs

17 Juni 2022 - Jesse Torringa - 1 reactie

De Franse suikercoöperatie Cristal Unión heeft gezien de betere cijfers besloten de suikerbietenprijs voor komend seizoen te verhogen. Ook voor het seizoen daarna verwacht zij een flinke plus. Dat terwijl concurrent Tereos recent bekendmaakte de productiecapaciteit mogelijk te verminderen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cristal Unión, de op één na grootste suikerproducent van Frankrijk, belooft suikerbietentelers een hogere prijs per ton nadat bekend werd dat de nettowinst over het jaar 2021/2022 €97 miljoen is, geholpen door de hogere suiker- en ethanolprijzen. Dat is 40% hoger dan het jaar daarvoor, toen de nettowinst op €69 miljoen uitkwam. Vanwege deze hogere resultaten besloot de coöperatie de suikerbietenprijzen voor komend seizoen te verhogen. In december werd de prijs voor de suikerbieten die pas zijn gezaaid geschat op €30 per ton, dat is naar boven bijgesteld op €35 per ton suikerbieten.

Oogst 2023 nog hoger
Naast het verhogen van de suikerbietenprijs van dit groeiseizoen, werd er ook als doel gesteld om €40 per ton te halen met de oogst van 2023. Dat vertelde de directeur van Cristal Unión tijdens de persconferentie waarbij de cijfers besproken werden. Het bedrijf wil met de verhoging meer vertrouwen geven aan de boeren na de sterk stijgende kosten van het gewas. Eerder was er onzekerheid waar de winst op uit zou komen, omdat ook de productiekosten van de fabriek toenamen. De directeur laat echter weten dat ze de stijgende kosten snel hebben weten door te berekenen aan hun klanten.

Volgens Cristal Unión leverde de campagne vorig seizoen 13 miljoen ton suikerbieten op en was het areaal van het bedrijf 152.000 hectare. Gemiddeld werd er ongeveer 80 ton van een hectare geoogst. Na een daling van 10% van het suikerbietenareaal, verwacht de coöperatie dat het areaal zal stabiliseren.

Tereos verlaagd productiecapaciteit
De grote concurrent Tereos, en tevens de grootste suikerproducent van Frankrijk, denkt daar heel anders over. Volgens Reuters maakte de suikergigant vorige week bekend dat het mogelijk twee fabrieken gaat sluiten als onderdeel van de langetermijnvooruitzichten. Daarmee willen ze anticiperen op verdere dalingen in de suikerbietenproductie. Het bedrijf, ook de op een na grootste suikerproducent ter wereld door zijn activiteiten in Brazilië, had in 2020 nog gezegd dat het in tegenstelling tot de concurrenten geen fabrieken zou sluiten. Daar komt het nu van terug. Tereos verwacht dat in 2024 het areaal nog eens met 10% krimpt. In tegenstelling tot Cristal Unión geeft Tereos geen prijsverwachting van het huidige seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden