Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Gewasmonitor

Hitte en droogte temperen gewasopbrengst Europa

21 Juni 2022 - Jesse Torringa - 1 reactie

Droogte en hitte zorgen in verschillende regio's van Europa volgens het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie voor lagere opbrengstprognoses dan eerst voorspeld. Desondanks scoren de zomergewassen wel bovengemiddeld maar is neerslag nog steeds hard nodig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gewassen in Europa stonden er tot vorige maand mei bovengemiddeld op, nadat het goed de milde winter doorkwam en ook het voorjaar in veel gevallen goed uitpakte voor het gewas. De aanhoudende droogte gecombineerd met hitte, heeft er in verschillende delen van Europa voor gezorgd dat de gewassen er minder florissant op staan. Met name in Zuidwest-Europa, maar ook in het gebied rondom de Baltische zee heeft er voor gezorgd dat de opbrengstprognoses naar beneden zijn gesteld in de juni-editie van het JRC-Mars Bulletin.

Granen hebben te lijden
De opbrengstprognoses worden steeds representatiever nu de oogstperiode dichterbij komt. De graanoogst staat voor de deur en lijkt vrijwel precies op het vijfjarig gemiddelde uit te komen met gemiddeld 5,50 ton per hectare. Wel is dat lager dan de voorspelling in mei, toen er een opbrengst van 5,60 ton per hectare voorspeld werd door het JRC. Dat ligt vooral aan de tarwe, welke met 5,56 ton per hectare 1% onder het vijfjarige gemiddelde ligt. In tegenstelling tot tarwe zit de opbrengstprognose voor gerst net boven het vijfjarige gemiddelde. Maïs loopt ook in lijn met andere jaren, maar deze prognose is vooral gebaseerd op historische trends gezien het nog zeer vroeg is in het groeiseizoen. De maïs staat er vrijwel nergens in Europa zeer beroerd op. 

Dat de tarwe naar beneden is bijgesteld heeft te maken met de extreme droogte en hitte in meerdere gebieden, zoals in Spanje, Italië en Frankrijk, maar ook het zuiden van Duitsland het geval is. Ook de komende periode kan dat nog wel eens voor een nog lagere opbrengst zorgen, gezien de extreme hitte die deze week al verwacht wordt. In het oosten van Europa is de temperatuur een stuk milder, maar is neerslag ook de bepalende factor. De maand mei kende daar af en toe een regenbui waardoor extreme droogte nu niet aan de orde is. Echter is dat niet voldoende voor de granen en nemen de opbrengsten niet toe.

Aardappelen bovengemiddeld
De opbrengstprognoses voor de zomergewassen, zoals suikerbieten, aardappelen en sojabonen hebben nog altijd een bovengemiddelde opbrengst volgens het JRC. Door de goede groeiomstandigheden en dan met name de temperatuur en zon, hebben de gewassen zich goed weten te ontwikkelen vanaf de start. Met name in West-Europa worden goede opbrengsten verwacht, welke momenteel grotendeels gebaseerd zijn op historische trends. Voor aardappelen ligt de opbrengst in Europa met 35,7 ton per hectare 5,2% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Suikerbieten staan er Europees gezien ook goed op met een gemiddelde opbrengstprognose van 78,1 ton per hectare. Dat is 5,4% hoger ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. De komende periode met de hitte zal hoe dan ook van negatieve invloed zijn op de opbrengsten. Zeker als er niet voldoende neerslag valt de periode daarna.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden