Shutterstock

Analyse Aardgas

Gebrekkige aanvoer stuwt gasprijs verder op

23 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De spanning op de Europese gasmarkt loopt weer verder op. Problemen met de aanvoer verstoort de opbouw van de voorraden. En dat veroorzaakt extra onrust en een toch al zeer gespannen gasmarkt. De prijs van gas is daardoor opgelopen tot het hoogste niveau in maanden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasnotering op de TTF zit weer in de lift. Vrijdag 17 juni leek de prijs even te stabiliseren en sloot de notering TTF op €117,74 per MWh. Deze week is de weg omhoog weer ingezet. Dinsdag 21 juni sloot de TTF op €125,56 per MWh. Dat is de hoogste prijs sinds maart. Woensdagmiddag is de notering nog verder opgelopen en staat op €126,51 per MWh.

Problemen met de aanvoer van gas uit Rusland en een explosie in een Amerikaanse LNG fabriek zorgen voor onrust op de markt. Het staatsgasbedrijf Gazprom heeft flink gesneden in de hoeveelheid gas die naar de EU wordt gepompt. De aanvoer van gas naar de grote Europese kopers Duitsland, Frankrijk en Italië is flink afgeknepen. Daarmee komt de voorraadopbouw voor de komende winter in gevaar. Het doel is dat de gasopslagen voor het begin van de winter tot minimaal 80% zijn gevuld. De Europese Commissie beschuldigt Rusland ervan energie als wapen in te zetten. Het Kremlin houdt echter vol dat technische problemen een rol spelen bij de mindere leveringen.

Techniek of politiek
Een gasturbine van de Nord Stream 1 is voor het uitbreken van de oorlog voor onderhoud naar Canada verscheept. Siemens, de leverancier van de turbine en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden, liet vorige week weten dat de turbine vanwege de westers sancties niet meer terug kan worden gestuurd naar Rusland. Jonathan Wilkinson, de Canadese minister van natuurlijke hulpbronnen, heeft dinsdag aan Bloomberg laten weten samen met Duitsland aan een oplossing te werken voor deze impasse. "We willen de sancties respecteren, want die zijn niet voor niets ingesteld. Het doel van de sancties is alleen nooit geweest om Duitsland, een goede vriend en bondgenoot, in de problemen te brengen. We zijn doordrongen van het probleem dat is ontstaan en we werken samen met Duitsland aan een oplossing". Er zijn verschillende mogelijkheden die op tafel liggen volgens Wilkinson.

Er wordt openlijk getwijfeld (onder meer door de Duitse bondskanselier Scholz) of de kleinere export van Russisch gas daadwerkelijk door technische problemen wordt veroorzaakt. Het terugschroeven van de gasleveringen is volgens hen politiek gemotiveerd en de technische problemen worden alleen als excuus aangevoerd. Landen als Duitsland, Italië, Oostenrijk, Denemarken en Nederland hebben de eerste fase van een drietrapsnoodplan geactiveerd vanwege de problemen met de gastoevoer. Verschillende experts waarschuwen dat de regie nu vooral bij de lidstaten ligt. Het Europese energienet is met elkaar verwerven en problemen in één lidstaat kunnen tot een kettingreactie leiden. Goede afstemming tussen de lidstaten is dan ook essentieel, waarschuwen experts.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden