Shutterstock

Analyse Suikerbieten

Prognose: suikeropbrengst dit jaar bovengemiddeld

24 Juni 2022 - Jesse Torringa - 9 reacties

Cosun Beet Company heeft de eerste prognose van de suikeropbrengst bekendgemaakt. Volgens de suikergigant komt de prognose boven het meerjarig gemiddelde uit door de goede stand van het gewas. Bovendien blijkt het areaal suikerbieten licht toegenomen te zijn dit seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op dit moment staan de suikerbieten er zeer goed op en zit de groei er fors in. Het gewas staat er bovengemiddeld op voor deze tijd van het jaar. Cosun Beet Company meldt dat landelijk ruim 90% van het suikerbietenareaal gesloten is. De 10% die nog niet dicht staat, is met name in het noorden op de kleigrond te vinden. In dit gebied is circa 30% nog niet gesloten vanwege de vele overzaai door korstvorming.

14,9 ton suiker
De eerste prognose van de suikeropbrengst is veelbelovend en komt uit op 14,9 ton suiker per hectare, meldt Cosun. Dat is fors hoger dan het meerjarig gemiddelde van 13,9 ton suiker. Bij de opbrengstverwachting is gekeken naar de huidige stand van de suikerbieten. Daarbij gaat het bedrijf uit van gemiddeld weer en geen extremen tot aan de oogst. "Het seizoen is nog lang en een droge, hete zomer kan dat snel naar beneden brengen. Daarnaast wordt het weer een uitdaging om het gewas gezond te houden", meldt Cosun aan Boerenbusiness.

De regio met de hoogste kilogrammen suiker per hectare is de Zeeuwse eilanden met 16,8 ton suiker, op de voet gevolgd door Zeeuws-Vlaanderen met 16,2 ton suiker. De regio met de minste kilogrammen suiker is het Noordelijke Zand met 13,4 ton per hectare. Regio Noordelijke klei zit daar met 13,5 ton suiker niet ver van af volgens de eerste prognose. De groeipuntsdatum, de datum wanneer de suikerbieten beginnen aan de diktegroei, is ook positief uitgevallen. Deze datum is vier dagen eerder dan het meerjarig gemiddelde.

Al tijdens de zaaiperiode werd bekend dat het areaal suikerbieten ongeveer hetzelfde niveau had als vorig jaar, maar dat blijkt nu zelfs te zijn toegenomen. "Er is veel overgezaaid maar het areaal is bekend. Deze is dit seizoen toegenomen naar 83.700 hectare, een stijging van 1,3%" aldus Cosun.

Europese suikerbieten
Zo goed als dat suikerbieten er in Nederland op staan, zo lastig heeft de teelt het in Zuidwest-Europa. De droogte en hitte zorgen voor opbrengstminderingen in landen als Italië, maar ook in Frankrijk. Verder in Europa staan de suikerbieten er gemiddeld goed op, maar is neerslag ook nodig in meerdere regio's zoals in Oost-Europa. De opbrengstprognoses van het JRC Mars Bulletin van de Europese Commissie is een stuk positiever. De opbrengstprognose van de suikerbieten werd deze maand geschat op verhoogd tot 78,1 ton per hectare. Dat is 5,4% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Suiker volgt olie (nog) niet
De suikernotering lijken een van de stabielste periodes mee te maken sinds lange tijd. De notering schommelt licht rond de $560 per ton op de koers van de Liffe, wat nog altijd een hoog prijsniveau is. Wat wel opvallend is aan de suikernotering is dat deze nauwelijks tot niet is beïnvloed door de dalende koers van ruwe olie. Sinds vorige week gaat de notering van ruwe olie gestaag naar beneden. De prijs van Brent ruwe olie is sinds vorige week van $122 per vat naar $111 per vat gegaan, een daling van ruim 9%. Een verdere daling van de ruwe olie prijs zal waarschijnlijk wel zichtbaar zijn in de koers van suiker.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden