Shutterstock

Analyse Peen

Peenmarkt oogst 2021 gaat als een nachtkaars uit

24 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De nieuwe Nederlandse peen is al op de markt, terwijl diverse spoelers nog volop op peen uit de koeling draaien. Dat zorgt voor spanning in de markt en is voor de onderhandelingspositie van de telers allesbehalve gunstig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in peen blijft moeizaam lopen. Spoelers hebben de peen voor het uitkiezen en voor de teler is het graag of niet. De vraag naar peen van de oude oogst vanuit Oost-Europa blijft redelijk overeind door de behoorlijke kwaliteit en het grote prijsverschil met de nieuwe oogst. Desondanks verdwijnt er veel peen (ook goede) in het veevoer. "Daar moet gewoon geld bij voor transport en wassen als je een beetje pech heb", meldt een handelaar. Verschillende spoelers zijn gestopt, maar zij die nog draaien hebben behoorlijk werk.

Een reële weergave van de peenprijzen blijft lastig te geven. Het is een beetje geluk hebben om een koper te vinden. De DCA-notering voor B-peen blijft gelijk aan vorige week op €2 tot €7 per 100 kilo. Een groot deel van de transacties zit aan de onderkant van de notering. Door het beperkte aantal transacties is dit de laatste DCA-notering voor dit peenseizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox