Shutterstock

Analyse Kunstmest

Ondanks prijsdaling blijft kunstmest ongekend duur

27 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De kunstmestmarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen. De stikstofhoudende hebben een duidelijke stap terug gedaan in prijs de laatste weken. Is dit het moment op alvast (een gedeelte) van kunstmest voor het volgende seizoen vast te leggen of is het beter nog even te wachten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor KAS 27% heeft de afgelopen weken een flinke daling ingezet. Van een niveau van rond de €100 per 100 kilo noemen handelaren nu weer prijzen die ergens tussen de €60 en €65 per 100 kilo. Dat is een flinke stap terug en gevoelsmatig een goed moment om in elk geval een gedeelte van de kunstmest voor het volgende seizoen vast te leggen. Dat is dan ook het advies dat verschillende kunstmestleveranciers geven.

Een prijs voor KAS van rond de €60 per 100 kilo is echter nog steeds historische hoog. Uit de cijfers van de Wageningen Economic Research blijkt dat over de afgelopen dertig jaar de gemiddelde jaarprijs voor KAS zelden boven de €30 per 100 kilo uitkwam. In het seizoen zijn er overigens wel flinke variaties in de prijs. Dat laat onverlet dat de actuele prijs van KAS ruim het dubbele is van de gemiddelde prijs in de dure kunstmestjaren. Op die manier bekeken is de sterk gedaalde kunstmestprijs nog steeds historische hoog.

Voor de productie van stikstofhoudende meststoffen is aardgas de belangrijkste grondstof. En over de beschikbaarheid van aardgas heersen veel zorgen. Door problemen met de aanvoer van gas uit Rusland is de gasmarkt uiterst gespannen. Dat resulteert in zeer hoge gasprijzen en daarmee in een hoge kostprijs voor de Europese producenten. Vanuit die kant geredeneerd is een daling van de kunstmestprijs weer minder voor de hand liggend.

Deze periode is essentieel om voldoende gasvoorraad op te bouwen voor de komende winter. Die voorraadopbouw loopt echter niet geheel volgens plan, om het voorzichtig uit te drukken. Acute tekorten zijn niet aan de orde, maar vanuit verschillende landen worden er wel scenario's voorbereid mocht het tot een gastekort komen deze winter. Het afsluiten van grote gasverbruikers behoort in veel van die plannen tot de mogelijkheden. Of en hoe kunstmestproducenten hier onder geschaard worden, moet nog blijken. Een eventuele gedwongen productiestop kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van stikstofmeststoffen het komende seizoen.

Wereldmarkt
Een daling van de kunstmestprijs is zeker ook niet uit te sluiten volgens experts. De stikstofmeststoffenmarkt in de EU is voor een belangrijk deel een regionale markt, maar dat wil niet zeggen dat er geen import van buiten de EU plaatsvindt. Als de Europese kunstmest te duur wordt ten opzichte van de wereldmarkt is het zeker niet ondenkbaar dat er kunstmest uit andere delen van de wereld wordt geïmporteerd. Eén van de grote onzekere factoren op de wereldmarkt is China. Het land heeft al ruim een jaar exportbeperkingen op kunstmest ingesteld om de eigen voorraad zeker te stellen en de prijs op de lokale markt binnen de perken te houden. Als die restricties enigszins losgelaten worden, geeft dat al snel lucht op de kunstmestmarkt.

Voor het advies om in de huidige dip een deel van kunstmest te bestellen, valt zeker wat te zeggen. Maar laat je ook niet gek maken, waarschuwen verschillende experts. Indekken tegen hoge prijzen heeft als bijeffect dat je ook ingedekt bent tegen lage prijzen. En gezien de extreme volatiliteit op de kunstmestmarkt het afgelopen halfjaar, wil je ook de optie open houden om mee te kunnen profiteren van een dalende kunstmestprijs. Daarbij moet je volgens sommige experts ook in ogenschouw nemen dat we nog ongeveer negen maanden te gaan hebben tot het nieuwe strooiseizoen. Dus kijk niet alleen naar de ontwikkelingen op de kunstmestmarkt van het afgelopen halfjaar. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden