Agrifoto

Nieuws Eurostat

Prijzen van agrarische inputs zijn geëxplodeerd

4 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

In een toch al instabiele markt heeft de oorlog in Oekraïne tot extra volatiliteit geleid met als gevolg hogere prijzen. Niet alleen de prijs van agrarische grondstoffen is flink gestegen ook de inputs zijn veel duurder geworden. Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat becijferde dat de kosten voor goederen en diensten in de landbouw in het eerste kwartaal dit jaar met 27% zijn gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2021.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van kunstmest en van energie en smeermiddelen zijn de grootste stijgers. Kunstmest is in het eerste kwartaal dit jaar bijna verdubbeld (namelijk 96,2%) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen voor energie en smeermiddelen is met 55,6% omhoog gegaan. De hoge graanprijzen werken door in de voer prijzen, die zijn gestegen met 22,9%. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 zijn de gemiddelde kosten voor de kosten goederen en diensten in de EU voor de agrarische sector met 9,5% gestegen. Dit zijn alleen de kosten voor goederen en diensten die direct met de primaire productie samenhangen. Kosten en uitgaven in investeringen zijn buiten beschouwing gelaten.

Kosten harder gestegen dan de opbrengsten
De gemiddelde prijs voor de agrarische producten is ten opzichte van het laatste kwartaal 2021 met 6% gestegen. Vergeleken met het eerste kwartaal 2021 zijn de opbrengsten van de agrarische producten gemiddeld met 19,9% gestegen. Oliehoudende zaden en granen zette de grootste stappen omhoog met 51,7% en 41,5%. Runderen zijn 24,2% in prijs gestegen, pluimvee 22,2% en melk 21,4%. Gemiddelde in de EU zijn de kosten harder gestegen (9,5%) dan de opbrengsten (6%) in het eerste kwartaal dit jaar vergeleken met het laatste kwartaal vorig jaar. In zes lidstaten waaronder Nederland zijn de opbrengsten echter (iets meer) gestegen dan de kosten.

Bron: Eurostat
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden