Agrifoto

Analyse Gewasmonitor

Alle opbrengsten in EU lager door droogte en hitte

27 Juli 2022 - Jesse Torringa

De Europese gewassen hebben op de gril gelegen de afgelopen weken en dat komt de opbrengsten niet ten goede. Bijna alle gewassen zitten inmiddels onder het 5-jarig gemiddelde volgens de opbrengstprognose. De zorgen zijn naast Zuid-Europa ook groot in Midden-Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijwel in heel Europa geven de thermostaten dit groeiseizoen bovengemiddelde temperaturen aan. Droogte en hittestress verstoren de groei en temperen de prognoses van de gewasopbrengsten. Dat komt naar voren in de juli editie van het JRC MARS Bulletin van de Europese Commissie. Daarnaast is het in een aantal regio's waar de zomergewassen afhankelijk zijn van irrigatie, niet of beperkt mogelijk te beregenen omdat er onvoldoende water beschikbaar is in reservoirs en rivieren. Het enige gebied in Europa waar de opbrengsten wél goed zijn, zijn in de Scandinavische landen.

Graanopbrengsten onder 5-jarig gemiddelde
De graanoogst is al enige tijd losgebarsten in Europa. Waar de eerste opbrengsten juist bovengemiddeld leken, valt dat nu Europees gezien behoorlijk tegen. De gemiddelde tarweopbrengst komt volgens de oogstprognose uit op 5,54 ton per hectare, 1,4% onder het 5-jarig gemiddelde. Vergeleken met juni is het zelfs een daling van 4,7%. In Zuid-Europa en ook Frankrijk valt de graanopbrengst fors tegen. Duitsland en Midden-Europa zoals Oostenrijk en Tsjechië stevenen af op een gemiddelde opbrengst of noteren nog maar een minimale plus, terwijl zij volgens de verwachting eerder nog bovengemiddelde opbrengsten haalden. Verder richting het oosten in Hongarije en Roemenië is het ook ernstig droog, de regio werd geteisterd door enorme hitte. Beide landen zitten circa 5% onder hun 5-jarig gemiddelde van de opbrengsten van tarwe. Hetzelfde geldt in Europa voor gerst. Het gewas duikt met minder dan 1% onder het 5-jarig gemiddelde tot 4,10 ton per hectare gemiddeld.

In Nederland halen we nog altijd een bovengemiddeld volume door de dorser. We oogsten gemiddeld 9,3 ton tarwe per hectare volgens de prognose. Dat is 5% boven het 5-jarig gemiddelde en zelfs 13% hoger dan afgelopen seizoen. Ook gerst plust 5% boven het 5-jarig gemiddelde volgens de prognose. De eerste tarwe- en gerstopbrengsten bevestigen dat. Waar de graanopbrengsten nog meer bovengemiddeld scoren is in Scandinavië. Zij zitten 5% tot 10% boven het 5-jarig gemiddelde, maar in vergelijking met West-Europa halen zij lagere hectare opbrengsten.
 

8% minder maïs, aardappelopbrengst normaal
De start van het groeiseizoen voor de zomergewassen verliep over het algemeen goed. Nu zijn de kaarten echter anders geschud en hebben gewassen tijdens de bloeifase fors te lijden door het gebrek aan vocht. Het kolven van de maïs valt bijvoorbeeld hard tegen en dat geldt ook voor zonnebloemen. Voor maïs wordt volgens de opbrengstprognose daarom maar 7,25 ton per hectare geoogst, 7,8% onder het 5-jarig gemiddelde. De opbrengst in Nederland wordt geschat op 10,8 ton per hectare en ligt daarmee in lijn met het gemiddelde van de laatste jaren. Voor de zonnebloementeelt, die dit jaar met meer dan 5% is toegenomen in Europa, wordt 2,18 ton per hectare verwacht en dat is 7% onder het 5-jarig gemiddelde.

De aardappelopbrengst in Europa heeft volgens het rapport nog altijd een plus van 2,8%. Ten opzichte van vorige maand is de aardappelopbrengst wel iets gedaald en komt nu uit op 35,1 ton per hectare. Datzelfde geldt voor suikerbieten in Europa die er gemiddeld gezien ook nog goed opstaan. De suikerbieten hebben genoten van de vele zonuren en volgens de prognose plust de opbrengst nog altijd 4% en komt daarmee gemiddeld in Europa uit op 77,4 ton per hectare. Ten opzichte van de vorige editie is de opbrengstverwachting net zoals alle andere gewassen iets lager vanwege de droogte en hitte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden