Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Franse suikergigant rekent op krimp van de bietenteelt

5 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De suikermarkt laat een ligt herstel zien na de forse daling die half juli werd ingezet. De vraag naar ethanol speelt daarbij een belangrijke rol. Het Franse suikerbedrijf Tereos kwam vandaag met een opmerkelijke opbrengstprognose voor de Franse bietenoogst. De totale oogst valt overigens wel lager uit volgens het bedrijf en dat vraagt om aanpassingen in de strategie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen op de internationale suikermarkten beginnen weer een beetje te stabiliseren na de forse daling die halverwege juli werd in gezet. De suikerprijs blijft nu hangen op een niveau van net boven de €500 per ton.

Ontwikkelingen op het gebied van brandstof hebben in belangrijke mate de stemming op de suikermarkt bepaald. Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras heeft in juli de benzineprijzen verlaagd. Daarnaast heeft de Braziliaanse regering met verkiezingen in aantocht en stijgende kosten voor het levensonderhoud besloten het verplichte bijmengpercentage voor biobrandstof niet te verhogen. Door de teruglopende vraag naar ethanol hebben de verwerkers van suikerriet de keuze gemaakt meer suiker te produceren in plaats van brandstof. Dat extra aanbod van suiker is dan weer goed merkbaar op de wereldmarkt.

De daling van de suikerprijs heeft de Indiase overheid er niet van weerhouden om de minimum prijs voor suikerriet te verhogen. De prijs is verhoogd van 290 roepies (€3,59) vorig jaar naar 305 roepies (€3,78) dit jaar per 100 kilo suikerriet zo maakte de regering gisteren (woensdag 3 augustus) bekend. In Uttar Pradesh een belangrijke teeltregio wordt de minimumprijs nog verder verhoogd. Het grote aantal riettelers vormt daar een belangrijk electoraal blok. De vereniging voor de suikerproducenten heeft vrijwel direct na het bekend maken van de hogere minimum prijs verzocht om een hoger minimum prijs voor geraffineerde suiker. Volgens de vereniging ligt de minimum prijs voor suiker -die in 2019 voor laatst werd verhoogd- circa 20 tot 25% onder de kostprijs voor de suikerproductie die omgerekend op circa €450 per ton ligt.

Strategie
De Franse suikergigant Tereos maakte vandaag bekend te verwachten dat de Franse bietenoogst boven het vijfjarige gemiddelde uit zal komen. "In Frankrijk is de gewasontwikkeling soepel verlopen tijdens het seizoen 2022, ondanks de verminderde regenval. Zoals de zaken er nu voor staan, zal de gemiddelde opbrengst voor het seizoen naar verwachting hoger zijn dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar", schijft het bedrijf in de toelichting op de kwartaalcijfers. De uiteindelijk opbrengst zal wel afhangen van het weer de komende tijd voegt Tereos daar wel aan toe. Het bedrijf rekent wel op een kleinere totale opbrengst door een krimp in het bietenareaal, dat voor het vijfde jaar oprij kleiner is. Voor de langer termijn overweegt de coöperatie dan ook de verwerkingscapaciteit af te verkleinen. Daarmee kiest Tereos een andere route dan Cristal Union die juist de bietenprijs wil verhogen om verzekerd te blijven van voldoende aanvoer van grondstof verzekerd te zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden