Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Duitse Baywa profiteert van investerende boer

8 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

Het Duitse agroconcern Baywa heeft een goede eerste helft van 2022 achter de rug. De omzet steeg met eenderde ten opzichte van de eerste helft van 2025 en de winst was ruim 2,5 maal zo groot. Vooral dankzij de agro-activiteiten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit het halfjaarbericht van het concern. In totaal werd voor €12,9 miljard verkocht in de eerste helft van dit jaar, tegen €9,3 miljard in de eerste helft van 2021. De winst voor belastingen steeg van €94 miljoen naar bijna €251 miljoen.

Vooral de omzet en winst van de agro-activiteiten stegen sterk, hoewel ook de energie- en bouwdivisies goed bijdroegen. De omzet van de agro-divisie steeg van €6 miljard naar ruim €7,5 miljard, terwijl de winst vóór belasting steeg van €88 miljoen naar €222 miljoen. Binnen genoemde divisie presteerden de bedrijfsbenodigdheden (kunstmest, gewasbescherming, machines) het beste. Baywa profiteerde van de zorg onder boeren voor tekorten aan inputs, zoals kunstmest en gewasbescherming. Baywa had zich tijdig en ruim voorzien van voorraden om goed te kunnen leveren en kon ook een extra marge bedingen. Boeren bezuinigden niet op hun aankopen, vanwege de goede marktvooruitzichten bij onder meer de granen en oliehoudende zaden.

Cefetra verhoogt omzet 205, resultaat met 80%
Het Rotterdamse graanhandelshuis Cefetra, een dochter van Baywa, presteerde ook goed, maar niet zo goed als de tak van de bedrijfsbenodigdheden. De omzet steeg van €2,5 miljard naar ruim €3 miljard. De winst steeg van €20 miljoen naar €37 miljoen. Vooral de meer gespecialiseerde activiteiten, zoals de eiwit- en zetmeelhandel, deden het extra goed.

Bij de energiedivisie steeg de omzet van €2,2 miljard in de eerste helft van vorig jaar naar ruim €4,2 miljard in de eerste helft van dit jaar. De winst voor belastingen steeg van €57 miljoen naar bijna €106 miljoen. Baywa heeft in de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in zonne- en windenergieparken en plukt daar nu de vruchten van. In Nederland heeft het bedrijf meer dan tien zonneparken in eigendom en een minderheidsaandeel in nog een aantal andere landen. De omzet van de bouwdivisie steeg van bijna €1 miljard naar €1,16 miljard. De winst vóór belasting steeg van €34 miljoen naar bijna €44 miljoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden