Shutterstock

Analyse Suiker

Deel suikerfabrieken Oekraïne staat stil

18 Augustus 2022 - Jesse Torringa - 4 reacties

De suikerbieten staan er ondanks de droogte toch redelijk voor in Europa. De suikerfabrieken zouden dus door moeten gaan, maar dat is in Oekraïne gedeeltelijk niet het geval. Door de oorlog en hoge gasprijzen dreigt meer dan een derde van de Oekraïense suikerfabrieken niet te beginnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de gevechten in de noordelijke, zuidelijke en oostelijke regio's in Oekraïne is het areaal suikerbieten al aanzienlijk verminderd. Ook lijkt de hectareopbrengst lager dan verwacht. Maar ook al wordt alles straks geoogst, de suikerfabrieken moete dan wel draaien. De gevechten in combinatie met de torenhoge gasprijzen maken dat in Oekraïne 10 van de 32 suikerfabrieken niet zullen opstarten per 1 september. Dat meldde producentenvakbond Ukrtsukor twee dagen geleden (16 augustus).

Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is er dit jaar 180.400 hectare aan suikerbieten ingezaaid. Dit leidt tot een verwachte productie van 1,08 miljoen ton suiker uit 7,8 miljoen ton suikerbieten. Vorig seizoen was de productie nog ruim 1,3 miljoen ton bietsuiker. De bietsuikerproductie is ongeveer even groot als in Nederland, dat de nummer 4 is in Europa als het om tonnen suiker gaat. Overigens is de suikerbietenteelt in Oekraïne aanzienlijk gedaald ten opzichte van 30 jaar geleden. Toen werd er 5 miljoen ton bietsuiker geproduceerd. De productie daalde tot 1 miljoen ton als gevolg van concurrentie op exportmarkten van de goedkopere rietsuiker.

Neerslag op tijd voor suikerbieten?
Ook de suikerbieten in Europa hebben te lijden onder de hitte en droogte. Hoewel het gewas er tot vorige maand Europees bovengemiddeld op stond, lijken de droogte en hitte nu echt hun tol te eisen. Vooral in Frankrijk en delen van Duitsland wordt de groei gehinderd na een goede start. De 2 landen die samen goed zijn voor circa de helft van de Europese suikerproductie, zagen sinds begin deze week eindelijk de eerste regenbuien. Vooral in Frankrijk is er een serieuze hoeveelheid neerslag gevallen en deze week komt daar zeker nog wat bij. Ook de extreme hitte is niet meer aan de orde. Of het voldoende is moet blijken, maar zoals het Franse suikerbedrijf Tereos eerder bekendmaakte verwachten zij bij normale weersomstandigheden een bovengemiddelde hectareopbrengst.

Het neerslagtekort in België leidde tot een beperking van het gebruik van oppervlaktewater voor de landbouw. Het suiker producerende bedrijf Tiense besloot daarom in te grijpen en de boeren in de regio te helpen. De fabriek van het bedrijf zuivert water en stelt dit al enkele jaren in de zomer beschikbaar voor boeren. In totaal gaat het om 1 miljoen liter water, zo'n 40 vrachtwagens per dag, dat de ondernemers kunnen ophalen. 

Suikernotering loopt langzaam op
Nadat eind juli de suikernotering op de Liffe slotkoers zijn laagste punt sinds april bereikte, loopt de notering nu weer op. De suikernotering daalde doordat in Brazilië de benzineprijzen daalden. Het bijmengen van biobrandstoffen kwam daardoor onder druk te staan waardoor de ethanolprijzen daalden. Hierdoor is de verwachting dat het productieaandeel bio-ethanol daalt en de suikerproductie toeneemt. Dit resulteert in extra suiker op de wereldmarkt. Inmiddels loopt de suikernotering weer langzaam op en noteert de Liffe slotkoers €547 op het moment van schrijven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden