Shutterstock

Analyse Peen

Gemengde gevoelens op de peenmarkt

19 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het beeld op de peenmarkt heeft wat tegenstrijdigs. De prijzen liggen op een beduidend hoger niveau dan vorig jaar rond deze tijd. Daar staat dan wel tegenover dat de opbrengsten een stuk lager zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het groeiseizoen voor de vroege peen kende de nodige hindernissen. Van hoge luizendruk tot droogte en een aantal dagen met zeer hoge temperaturen. Dat heeft geresulteerd in hectareopbrengsten die over het algemeen niet mee vallen. Het voordeel daarvan is dan weer wel dat de markt niet overspoeld wordt met peen. "Je moet er op het moment echt achteraan om peen op te schrijven, telers staan bepaald niet te dringen", zegt een spoeler. De teler zit daarbij een beetje in dubio. Enerzijds is de prijs niet verkeerd, zeker als je het vergelijkt met vorig seizoen. Anderzijds vallen de opbrengsten niet mee. Het bedrag per hectare is dan uiteindelijk toch wat teleurstellend volgens de teler.

Afrika nog beperkt aan de markt
De vraag naar gespoelde peen is niet overweldigend. Vooral vanuit Afrika moet de vraag nog goed op gang komen. Het seizoen is begonnen met relatief hoge prijzen. Kopers uit Afrika worden daar afwachtend van en gaan zoeken naar goedkopere leveranciers. Het is afwachten of ze die gaan vinden, en zo niet of ze uiteindelijk bereid zijn de huidige prijs te betalen.

De DCA-notering B-peen gaat dit seizoen van start op €26,50 per. De range loopt van €25 tot €28 per 100 kilo. Met name spoelers die krap in de contracten zitten en wel een leveringsafspraak hebben richting afnemer willen nog weleens goed over de brug komen voor peen die heel snel gerooid kan worden. De DCA-notering voor C-peen start op €20 per 100 kilo. De onderkant van de markt zit op €18 en loopt tot €22 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox