Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Kunstmestfabrieken zetten mes in ammoniakproductie

26 Augustus 2022 - Jesse Torringa - 4 reacties

Het rommelt bij de kunstmestproducenten in Europa. Donderdag meldde kunstmestfabrikant Yara dat het bedrijf snijdt in de productie van ammoniak vanwege de steeds maar stijgende gasprijzen. Ook andere grote Europese kunstmestfabrikanten beperken de productie, de verwachting is dat het hier niet bij gaat blijven.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal brengt Yara, de grootste kunstmestfabrikant van Noordwest-Europa, zijn ammoniakproductie terug tot slechts 35%. Yara verwacht hierdoor dat de jaarlijkse productiecapaciteit in totaal met 3,1 miljoen ton ammoniak en 4,0 miljoen ton afgewerkte producten (1,8 miljoen ton ureum, 1,9 miljoen ton nitraten en 0,3 miljoen ton NPK) zal verminderen. Wel geeft Yara aan dat waar het mogelijk is, het bedrijf zijn wereldwijde inkoop- en productiesysteem zal optimaliseren om aan de vraag van de klant te voldoen, eventueel met geïmporteerde ammoniak van buiten Europa. Daarnaast zal Yara de situatie rondom energie nauwlettend blijven volgen en zich in de toekomst aanpassen aan de marktomstandigheden. 

Om deze redenen had Yara eerder dit jaar al tijdelijk zijn Ferrara-fabriek in Italië en de Le Havre-fabriek in Frankrijk gesloten, maar ook de productie verlaagd in andere fabrieken. Nu is het de beurt aan de Nederlandse fabriek in Sluiskil en Tetre in België. "De nieuwe vermindering in productiecapaciteit zal de komende dagen vooral plaatsvinden in Sluiskil en Tetre", vertelt Yara's woordvoerdoor Brede Hertzenberg tegen AFP.

De fabriek in het Zeeuwse Sluiskil maakt ammoniak in twee grote ammoniakfabrieken en een kleine. Deze ligt al sinds eerder dit jaar stil, nu wordt ook de productie van de twee grotere fabrieken aan banden gelegd. Ondanks dat de fabrieken relatief efficiënt zijn, gaan ze dicht vanwege de hoge gasprijs in Nederland. In vergelijking met andere landen is de Nederlandse gasprijs hoog. De productie van kunstmest gaat wel gedeeltelijk door met geïmporteerde ammoniak van buiten Europa.

Heel Europa zet mes in ammoniakproductie
Niet alleen de hoge gasprijs in Nederland knijpt de pijpleiding dicht. Ook elders in Europa zien kunstmestfabrieken het niet zitten om te produceren met deze hoge kosten. De kunstmest moet immers verkocht worden en zij zien de vraag sterk dalen wanneer de kunstmestprijzen nog verder stijgen. Afgelopen woensdag 24 augustus meldde Grupa Azoty, het grootste chemiebedrijf van Polen, nog dat het de productie van kunstmest fors gaat beperken, verwijzend naar de 'buitengewone en ongekende' stijging van gasprijzen. Diezelfde woensdag meldde ook CF Fertilizers UK, een dochteronderneming van CF Industries Holdings, dat het zijn ammoniakproductie ook tijdelijk stopzet vanwege de hoge energieprijzen. Eerder dit jaar sneden vele chemiebedrijven al in hun productiecapaciteit. Chemiegigant BASF deed dat afgelopen zomer ook al. Maar ook chemiegiganten buiten Europa zoals Fertiglobe Plc, de grootste stikstofproducent van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waarschuwt voor slechtere omstandigheden in Europa.

De krimp van de ammoniakvoorraden zal alleen maar toenemen bij de huidige gasprijs en het lage volume Russisch aardgas dat door de pijpleiding stroomt. Sommige fabrikanten van chemicaliën en kunstmest overwegen goedkopere ammoniak - wat van buiten de EU komt – aan te schaffen. Maar zodra dat gebeurt zullen die prijzen door de grote vraag ook hard oplopen waardoor de kunstmestprijs in die landen fors omhoog gaat.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden