Agrifoto

Analyse Peen

Telers houden de boot af op de peenmarkt

26 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De opbrengsten van de vroege peen vallen tegen. Er mag dan ook wel niet zoveel vraag naar peen zijn de markt blijft erg krap. Op korte termijn lijkt daar nog geen verandering in te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hectareopbrengsten van de vroege peenrassen vallen over het algemeen tegen. Bij de telers die genoeg en op tijd hebben kunnen beregen vallen de opbrengsten nog mee, maar telers waar irrigatie een probleem is of die in verband met de hoge brandstofprijzen hebben bezuinigd op beregening, hebben flink wat tonnen laten liggen. Naast de matige opbrengsten is ook het areaal gekrompen ten opzichte van vorig seizoen. De kwaliteit van de peen is goed maar wel iets minder dan vorige jaar. Vorig jaar zat het groeiseizoen erg mee en spoelde je nauwelijks wat uit. Dit jaar valt er iets meer uit, maar dat is ook normaal voor een droog jaar volgens spoelers. Het aanbod van peen houdt daardoor niet over en is zelfs krap te noemen. Voor de middenvroege rassen lijken de tonnen per hectare wel iets beter te worden, maar het duurt nog wel een paar weken voor deze gerooid kunnen worden.

Krappe markt ondanks beperkte vraag
De vraag naar peen is op het moment ook niet om over naar huis te schrijven. Vooral de export richting Afrika blijft achter ten opzichte van andere jaren. De Nederlandse peen is aan de dure kant voor de Afrikaanse kopers. Door de relatief hoge prijs hebben exporteurs vrij veel geld in de peen zitten en ze zijn daarom wat voorzichtig om op de bonnefooi richting Afrika te verschepen. De vraag vanuit de supermarkten/retail blijft wel gewoon doorlopen. Veel verwerkers kunnen daarvoor putten uit contracten, maar als de tonnen er niet zijn en je moet de markt op valt het niet mee peen te kopen.

De DCA notering voor B-peen heeft een stap omhoog gezet vergleken met vorige week en komt uit op €29 per 100 kilo. De prijsband is daarbij smal en loopt van €28 tot €30. Veel handel is er niet, maar partijen die moeten kopen melden dat het niet meevalt om peen in handen te krijgen. Telers hebben vertrouwen en verwachten dat er nog wel wat ruimte naar boven is. Ook de DCA notering C-peen heeft een stapje omhoog gezet en komt deze week uit op €21 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden