Shutterstock

Analyse Suiker

Suikeroogst EU lijdt onder droogte en energiemarkt

1 September 2022 - Jesse Torringa

Europees gezien zet de droogte een behoorlijke rem op de groei van suikerbieten. In Nederland is de verwachting nog wel dat er een bovengemiddelde suikeropbrengst zal komen, maar de verwachte topopbrengst zal waarschijnlijk toch uitblijven. Ook de energiemarkt is straks van invloed op de suikerproductie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de nieuwste prognose komt  de suikeropbrengst uit op 14,8 ton per hectare en komt daarmee nog altijd boven het 5-jarig gemiddelde van 13,9 ton per hectare. Dat meldt Cosun Beet Company. De suikerbieten genoten van het vele zonlicht maar hebben net zo veel te lijden gehad van de extreme droogte en hitte van de afgelopen periode. Zo lang het blad geen hittestress ondervindt, profiteert de suikerbiet van de instraling van zonlicht, maar dat was de laatste tijd lang niet altijd het geval. De groei is daardoor aanzienlijk afgeremd. Zonder de beperking van vocht zou de gemiddelde suikeropbrengst boven de 16 ton uitkomen volgens Cosun Beet Company, dat is meer dan 1 ton hoger dan nu verwacht wordt.

Noorden verwacht laagste suikeropbrengst
Landelijk, maar ook binnen dezelfde regio's, verschillen de opbrengsten fors. De hogere temperatuur in het zuiden vergeleken met het noorden speelt daarin een rol, maar ook de verschillen in neerslagtekort zijn goed te zien op de velden. Op de noordelijke kleigronden is de impact van de droogte het kleinst, terwijl op de zand- en dalgronden pleksgewijs tot wel 30% schade te zien is. Toch is de verwachting dat in het noorden de minste suiker per hectare te meten zal zijn. Op het noordelijk zand en in Gelderland wordt een opbrengst van 12,5 ton suiker per hectare verwacht. Zeeuws-Vlaanderen scoort met 16,9 ton suiker per hectare het hoogst, gevolgd door West-Brabant en Flevoland met 16,7 ton per hectare.

Europees gezien lijken de suikerbieten ook in te leveren door de hitte en droogte. In Frankrijk zijn de verschillen tussen de percelen groot en zullen er zowel goede als zeer slechte hectareopbrengsten zijn. In Duitsland lijkt er volgens de suikerfabrikant Nordzucker ook een kleinere bietenoogst te komen. Weliswaar wijzen metingen op een hoger suikergehalte, maar de totale opbrengst valt toch echt lager uit.

In Polen, de nummer 3 grootste suikerproducent van Europa, zijn de verwachtingen weer lager. Al vroeg in het seizoen was het droog en koud, wat voor veel groeivertraging en een ongelijkmatige opkomst zorgde. Neerslag in juli had een positief effect en zorgde voor een inhaalslag, maar de droogte en hoge temperaturen die volgden maakten het vooruitzicht weer negatiever. In enkele regio's is de vochtbehoefte van het gewas zorgwekkend.

Verhitte energiemarkt
Niet alleen de droogte doet het rommelen met de suikerproductie dit seizoen. Ook de verhitte energiemarkt laat zich gelden bij de suikerfabrieken. Vanwege de oplopende energiekosten treffen verschillende Europese landen maatregelen om het totale energieverbruik te verminderen. Grote energieverbruikers zijn daarom als eerste aan de beurt. De suikerproductie is een van de meest energie-intensieve industrieën. Om die reden hebben de twee grootste suikerproducenten van Frankrijk, Cristal Union en Tereos, de aftrap van de suikerproductie vervroegd, aldus persbureau Reuters.

Cristal Union en Tereos zijn van plan de suikerproductie met ongeveer 1 week te vervroegen en de productie flink door te zetten zodat het in de koudste maanden januari en februari niet actief hoeft te zijn. In deze maanden is het risico op energiebeperkingen het grootst. Beide suikergiganten hopen door deze aanpak geen productie mis te lopen als er nog suikerbieten op het land zouden staan en de fabrieken niet kunnen draaien. Natuurlijk vermindert vroeger oogsten de opbrengst van de suikerbieten, maar wie er mee instemt zijn suikerbieten eerder te oogsten, ontvangt een vergoeding. Ook suikerproducenten in andere landen nemen maatregelen en zoeken naar energie alternatieven.

Komkommertijd op de Liffe
Gezien de suikernoteringen op de Liffe is het erg rustig. Net zoals vorige week schommelt de prijs rond de €550 per ton suiker, maar afgelopen maandag 29 augustus werd het hoogste punt van augustus bereikt van €561 per ton suiker. Daarna daalde de notering weer opnieuw onder de €550. Donderdag 1 september begon de prijs op €547,20 en is de notering opgeklommen tot €555,60 per ton suiker op het moment van schrijven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden