Agrifoto

Analyse Peen

Aanbod van peen houdt bepaald niet over

9 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het aanbod van peen is aan de krappen kant en er hangt geen vroege peen die weg moet boven de markt. Dat geeft telers vertrouwen in de markt. Daar staat dan wel tegen over dat de vraag naar peen niet overdreven is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten per hectare vallen in de vroege peen niet mee. Daar komt nog bij dat het areaal fors is gekrompen ten opzichte van vorig seizoen. Dat maakt dat het totale aanbod peen magertjes is. De prijzen liggen mede daardoor op een behoorlijk niveau. En die relatief hoge prijs maakt voor telers de matige tonnen goed. Doordat er weinig peen voorhanden is, worden de latere percelen naar voren getrokken. Die zitten nog niet op de maximale opbrengst. Als de prijs per hectare maar klopt, redeneren verschillende telers. Dat er niet gewacht wordt, houdt de markt overigens ook schoon.

De hogere prijzen zijn voor de export vooral richting Afrika minder gunstig. Er gebeurt wel wat richting dat continent, maar het is allemaal erg rustig. De gespoelde Nederlandse peen is goed aan de prijs en daar komen de transportkosten nog bij. En niet alleen peen is duur voor de Afrikaanse inkopers. Ook producten als uien en graan tikken hard aan. Uiteindelijk kan de Afrikaanse consument zijn geld ook maar één keer uitgeven. Peen wordt daar dan toch gezien als een luxer product en is een van de eerste levensmiddelen die men links laat liggen.

Getrouw beeld
De DCA notering voor B-peen is deze week iets gezakt en komt gemiddeld uit op €28 per 100 kilo. Daarmee geeft de notering een klein beetje een vertekend beeld. In de praktijk voelt de markt vast aan en zijn er geen grote verschuivingen. Veruit het grootste deel van de handel wordt gedaan rond de €28 per 100 kilo en dat is onveranderd ten opzichte van vorige week. Het is vooral de bovenkant van de notering die wat in moest leveren. De C-peen heeft een stapje omhoog gedaan naar €22 per 100 kilo omdat er relatief weinig grove peen voorhanden is. Voor de fijnere sortering kun je een perceel nog wat eerder rooien. Voor de grove peen moet je geduld hebben tot ze voldoende gegroeid zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden