Shutterstock

Achtergrond Grondmarkt

Anderen dan boeren drijven grondprijs in VS op

16 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De prijs van landbouwgrond in de Verenigde Staten is fors gestegen. In dollar per acre is de prijs in een jaar niet eerder zo hard gestegen als afgelopen jaar sinds het USDA de prijs voor agrarische grond is gaan bijhouden in 1997. Uitgedrukt in percentage is de prijsstijging de hoogste sinds 2006.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld kost een acre grond in de VS $3.800 (circa €9.393 per hectare). Dat is een stijging van $420 per acre (circa €1.037 per hectare) oftewel 12,4% ten opzichte van de vorige peiling van de National Agricultural Statistics Service van het USDA. De prijs van bouwland komt gemiddeld uit op $5.050 per acre (circa €12.482 per hectare). Dat is een stijging van 14,3% vergeleken met vorig jaar. De prijs van grasland staat op $1.650 per acre (circa €4.078 per hectare).

Bron: USDA

Slinkende marges
De relatief hoge graanprijzen zijn een belangrijke factor die de grondprijs heeft opgedreven. De sterk gestegen kosten in de landbouw zetten mogelijk een rem op een verdere prijsstijging van landbouwgrond. Onder meer de hoge prijzen voor kunstmest, brandstof en veevoer drukken zwaar op het bedrijfsresultaat van boeren in de VS. In de Agbarometer van de Purdue universiteit is zowel de verwachting van een prijsstijging op de korte termijn als de lange termijn wat gezakt onder de deelnemende Amerikaanse boeren. Opvallend is dat boeren die aangeven dat de grondprijs op de lange termijn wel stijgt, verwachten dat die stijging komt door de belangstelling van partijen buiten de landbouw. Zes op de tien respondenten noemde grondaankopen door niet agrarische investeerders als belangrijkste reden voor een hogere grondprijs.

Ook de pacht- en huurprijzen zullen verder stijgen, zo verwacht een belangrijk deel van de deelnemers aan de Agbarometer. 40% van de boeren met maïs en soja in het bouwplan verwacht dat de pacht volgend jaar stijgt. Over hoeveel de pacht stijgt zijn de meningen in die groep verdeeld. 27% verwacht dat de stijging beperkt blijft tot 5% voor 2023 ten opzichte van 2022, terwijl 34% rekent op een prijsverhoging van 10% of meer. De grootste groep, namelijk 39%, gaat echter uit van een stijging van tussen de 5 tot 10%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden