PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse Peen

Aanbod van peen neemt beetje bij beetje toe

23 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Er komt voorzicht aan wat meer aanbod van peen. De markt wordt overigens niet overvoerd, zeker het aanbod grove peen houdt nog niet over. De grote vraag is of dat zo blijft. Vooral door de hoge kosten voor bewaring lijkt er meer belangstelling voor af land verkopen van peen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor wat betreft de kilo's per hectare kunnen de late rassen nog een flinke inhaalslag maken. Records gaan we waarschijnlijk niet breken maar een gemiddelde opbrengst ligt zeker in het verschiet. Door krimp in het areaal zou bij een normale vraag een gezonde markt kunnen ontstaan dit seizoen. Hoe het loopt is echter nog tasten in het duister. Extra belangstelling voor de levering af land kan de komende weken de prijs wat onder druk zetten volgens insiders. Een dipje in de prijs in de herfst is overigens niet vreemd.

Kansen
Spoelers die vooral draaien voor supermarkten hebben over het algemeen goed werk, maar in de (verre) export is het wat rustiger. De markt is op het moment aardig in balans en er hangen zeker geen grote voorraden boven de markt. De schone markt biedt volgens sommige insiders mogelijkheden voor verderop in het seizoen.

De DCA-notering voor B-peen heeft iets ingeleverd ten opzichte van vorige week en komt gemiddeld uit op €27 per 100 kilo. Mede door de hoge bewaarkosten willen sommige telers snel afscheid nemen van de peen. Dat zet de prijs iets onder druk. De DCA-notering voor C-peen blijft gelijk op €23,50 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox