Agrifoto

Analyse Suiker

Veel tonnen bieten, suiker valt wat tegen

30 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De suikernoteringen laten een wisselend beeld zien. In Londen staat de prijs licht onder druk terwijl in New York de koers in de lift zit. Analisten kijken naar twee belangrijke ontwikkelingen die de markt beide een andere richting op duwen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de beurs in Londen zit de suikernotering enigszins in de mineur nadat de koers vorige week een stukje was gestegen. In New York is de prijs na het dal van half september op $17,69 per Lbs vandaag (donderdag 29 september) opgeklommen tot $18,30 per Lbs tijdens het schrijven van dit artikel.

Analisten houden twee factoren extra in de gaten. De EU is de op twee na grootste suikerproducent ter wereld en de oogst van suikerbieten is daar inmiddels van start gegaan. Het JRC instituut van de Europese Commissie bracht eerder deze maand in het Mars bulletin naar buiten dat de bietenoogst relatief klein uitvalt. Volgens de prognose van het JRC komt de Europese oogst 2% onder het vijfjarige gemiddelde uit. Voor Nederland, België en Frankrijk zal de oogst ongeveer gelijk zijn aan het vijfjarig gemiddelde. De Duitse oogst valt in de prognose 4% lager uit. In Spanje worden naar verwachting 9% minder bieten geoogst en in Italië zelfs 24%. Alleen in Tsjechië is de oogst bovengemiddeld met een 7% grotere oogst ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde.

Meer import
Suikerhandelshuis Czarnikow Group schat de suikerproductie in de EU plus het Verenigd Koninkrijk op 16,4 miljoen ton. Dat is ongeveer 1 miljoen ton minder dan vorig seizoen. De EU moet daardoor naar verwachting meer suiker op de wereldmarkt kopen. In Nederland vallen de wortelopbrengsten van de bieten op de klei reuze mee. Opbrengsten van ruim boven de 100 ton worden regelmatig gehaald. Het suikergehalte is wel iets gedaald, zo meldt Cosun. Vorige week lag het suikergehalte op 16,5% en deze week op 16,2%.

Analisten houden ook de ontwikkelingen op de oliemarkt goed in de gaten. Het voorzichtige herstel van Brent olie in de tweede helft van de week helpt de stemming op de suikermarkt. Ethanol wordt daardoor weer wat meer concurrerend ten opzichte van olie. Vooral in Brazilië is er daardoor waarschijnlijk meer suikerriet verwerkt tot ethanol in plaats van tot geraffineerde suiker. Dat zorgt voor minder aanbod van suiker op de wereldmarkt en heeft daarmee een prijsopdrijvend effect op de suikernoteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden