Agrifoto

Analyse Peen

Peen bewaren wordt een dure aangelegenheid

30 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Geleidelijk aan komt er meer aanbod van peen. De vraag is echter niet geweldig. Slecht is het zeker ook niet volgens spoelers, maar er zou een tandje meer vraag mogen zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het vaste werk loopt gewoon door maar de vraag naar peen vanuit Afrika valt dit seizoen zwaar tegen. Nederlands product is volgens handelaren te duur. "Aardappelen en uien zijn goed aan de prijs en tarwe is duur. Er blijft daardoor voor de Afrikaan niet veel meer over om ook nog peen te kopen", volgens een handelaar. Ook de export richting Oost-Europa is vrij rustig. Die komen meestal ook pas echt aan de markt als het eigen product op is.

Bewaren is een dure hobby
De markt is en blijft wel schoon volgens handelaren. Er hangen geen partijen boven dat markt die om wat voor een reden dan ook echt weg moeten. De hoge bewaarkosten spelen wel een steeds grotere rol in de keuzes die telers maken. Als het een beetje meezit, liggen er echt kansen na nieuwjaar. Maar dan moet je wel zeker weten dat de kwaliteit van de peen echt goed is en ze niet vanwege vlekken of andere problemen eerder geleverd moeten worden. Dan kost de bewaring met de huidige tarieven goud geld. Vandaar dat er relatief veel belangstelling is volgens insiders om de peen af land te verkopen.

De DCA notering voor B-peen heeft een flinke stap terug gedaan deze week en komt gemiddeld uit op €22,50 per 100 kilo. De onderkant van de markt zit op €20 en de bovenkant op €25. Verreweg de meeste handel is gedaan rond de €22 à €23. De beschikbaarheid van C-peen houdt nog steeds niet over. Dat is ook in de DCA notering te zien, die loopt weer wat op naar gemiddeld €25,50 per 100 kilo.

Een overzicht van de peennoteringen van DCA Markets vind je hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden