Agrifoto

Analyse Peen

Minder vraag drukt prijs B-peen verder naar beneden

7 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Het wordt rustiger op de peenmarkt en tegelijkertijd neemt het aanbod toe. Dat drukt opnieuw de prijs van b-peen. De beschikbaarheid van grove peen daarentegen blijft gering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel is er minder vraag naar peen dan voorgaande weken. Het vaste werk loopt zeker door, maar de afzet naar onder andere Duitsland en België is aanzienlijk minder geworden. In deze landen wordt ook aan de eigen oogst begonnen. Dat was eerder wel anders gezien de magere opbrengst van de vroege peen. Ook naar andere exportbestemmingen wil het nog niet vlotten, hoewel er hier en daar wel transacties gedaan worden.

Opnieuw onder druk
Voor direct rooien en direct verwerken wordt het momenteel niet drukker en wordt de markt nog niet overspoeld. Dat gaat de komende periode wel anders worden omdat de hoofdoogst voor de deur staat. Verwacht wordt dat er met de huidige energieprijzen meer boeren zijn die liever direct aanbieden in plaats van inschuren. De opkomst is daarnaast zeer goed te noemen waardoor er voldoende aanbod van B-peen verwacht wordt. Dat drukt de huidige marktprijs voor B-peen. Bij de handel en de teler voor de lange bewaring is het vertrouwen niet afgenomen maar hikken telers wel tegen hoge energiekosten aan.

De DCA notering voor B-peen doet opnieuw een stap achteruit en komt gemiddeld uit op €21 per 100 kilo. De onderkant van de markt zit op €20 en de bovenkant op €22. De peen die nu gerooid wordt telt maar weinig C-peen. Daardoor blijft de DCA notering voor C-peen gelijk op gemiddeld €25,50 per 100 kilo.

Een overzicht van de peennoteringen van DCA Markets vind je hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden