Shutterstock

Analyse suiker

Suikerprijs loopt weer op door lagere productiecijfers

13 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De wereldwijde suikeropbrengsten bepalen de koers van de suikernotering op dit moment, welke mogelijk nog minder zijn dan eerder werd verwacht. Daarnaast leidde het tekort aan diesel voor problemen in de Europese suikerproductie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van witte suiker is aan het herstellen door de lagere verwachte opbrengsten en het niet willen vlotten van de suikerproductie in bepaalde werelddelen. Medio september schoot de prijs naar beneden nadat het een nieuwe recordhoogte had bereikt op $622 per ton witte suiker op de Liffe termijnmarkt. De notering daalde fors richting de $500 dollar per ton en wist zich deze week te stabiliseren boven de $550 per ton. Woensdag 12 oktober noteerde de termijnmarkt weer $560 op het bord en daarmee blijft de notering stapjes omhoog zetten.

in Europa wordt steeds duidelijker dat de suikerproductie dit jaar misschien wel lager kan uitvallen dan eerst werd gedacht. De Europese Commissie verwacht slechts een suikerproductie van 15,5 miljoen ton voor seizoen 2022/23, wat betekent dat er weer meer suiker moet worden geïmporteerd. Zeker gezien de huidige voorraden na dit seizoen, die op slechts 1,3 miljoen ton uitkomen. Dat niveau is laag, maar niet zorgwekkend meldt de commissie.

Suikerproductie India uitgesteld
De suikerproductie wil In India, de grootste suikerproducent en de tweede grootste suikerexporteur ter wereld, nog niet van vlotten. Zware regenval gooit roet in het eten van de Indiase suikermolens. De verwachting is dat de suikerproductie minstens met twee weken is vertraagd, aldus Reuters. Ook staat de Indiase regering nog altijd de export van suiker uit het land niet toe. Dat terwijl suikerhandelaren al wel meerdere contracten hebben getekend voor leveringen in november en december. Dat drijft de wereldwijde suikerprijs op.  

Brazilië ziet suikeroogst slinken
Bij de grootste suikerexporteur Brazilië vallen de opbrengsten suikerriet eveneens meer tegen dan eerder werd verwacht. Ook daar hebben de weersomstandigheden een negatief effect op de verwachte productie aan suiker, meldt UNICA, de suikerindustrie vereniging van Brazilië. Een voorbeeld is de suikerproductie in de midden-zuid regio van Brazilië, regio waar het meeste suikerriet groeit, in de eerste 15 dagen van september. Daar ligt de suikerproductie door weersomstandigheden 29% lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daardoor ontstaat er meer onrust over de totale beschikbaarheid van suiker in de wereld. Eerder dit jaar leek een recordproductie suiker makkelijk haalbaar te zijn, maar door de lagere resultaten is die verwachting niet zo zeker meer. De recordopbrengst die eerder werd voorspeld voor Brazilië lijkt daarmee van de baan.

Brandstoftekort
De Europese suikerproducenten zijn grote energiegebruikers en staan onder druk met de huidige energieprijzen. Dat heeft bij de producenten geleid tot maatregelen en productie-aanpassingen. Een van die wijzigingen is de overstap naar het gebruik van meer diesel, waar het aanbod steeds kleiner van wordt. Binnen Europa wordt de toch al krappe dieselmarkt verder verstoord door stakingen in Frankrijk bij Total Energies.

Dat zorgde vorige week al voor problemen bij suikerproducent Tereos, dat geen diesel meer ontving van Total. Het bedrijf heeft daarop de productieplanning moeten aanpassen. De andere grote suikerproducent, Cristal Union, zei dat het zijn eigen brandstofvoorraden had aangebroken om de productie op peil te houden. Dat gebeurt echter alleen in noodgevallen. Inmiddels heeft de Franse regering hun eigen strategische brandstofreserves vrijgemaakt voor suikerproducenten, zodat de suikercampagne geen vertraging oploopt.

Ook in de bietenoogst zelf – die overigens vlot verloopt – kwam deze week een negatief bericht. Het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel schat de bietenoogst opnieuw lager in dan eerder verwacht. Deze ligt inmiddels 10,4% onder het 5-jarig gemiddelde en valt naast hectareopbrengst ook te wijten aan een krimpend areaal.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden