Shutterstock

Analyse BB biologisch

Welke richting gaan de biologische markten op?

13 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De biologische peen- en uienmarkt lijken steeds steviger in het zadel te zitten dit seizoen. Dat geldt niet voor de biologische aardappelen, waar de afzet momenteel laag is en waar de stemming steeds nerveuzer begint te worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biologische uienhandel blijft net zoals voorgaande weken rustig doorlopen. Er zijn in deze tijd altijd wel partijen die worden aangeboden, maar voor een overspoeling zorgt dat zeker niet. Wel zijn er signalen dat er meer vraag is in de uienmarkt, waardoor het vertrouwen opnieuw toeneemt. Zo kloppen exportbestemmingen voorzichtig op de deur voor de Nederlandse bio uien. De stemming bij de teler is op dit moment al grotendeels bepaald door de lagere opbrengsten. Die situatie blijft ongewijzigd, de telers zien geen noodzaak om te verkopen. De DCA-indicatieprijs voor biologische uien blijft daarom gelijk op €32 tot €38 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove sortering.

Aardappelmarkt naar beneden
Net zoals vorige weken heeft de biologische aardappelmarkt het een stuk moeilijker. Deze week lijkt de markt wel een duidelijker beeld te geven. De afzet verloopt gestaag, maar het aanbod of eigenlijk de wens om te verkopen neemt toe bij de boeren. Zij worden nerveuzer. De kiloprijs die ze kunnen vangen is namelijk niet verkeerd. Er worden verschillende partijen aangeboden voor een steeds iets lagere prijs. Dat maakt dat de marktprijs zakt. Ook goede en mooie partijen gaan voor een lagere prijs weg dan eerst het geval was. De DCA-indicatieprijs daalt daardoor licht van €37 tot €43 per 100 kilo, vorige week was dat €38 tot €45. Toch is de stemming niet alleen maar negatief. Veel telers, maar ook de handel, zien een positiever bewaarseizoen tegemoet, zeker wanneer de vraag begint toe te nemen.

Peenprijs blijft stabiel
Het vertrouwen in de biologische peenmarkt lijkt op dit moment het hoogst. Er wordt veel gerooid met de opmerking dat het op de zwaardere gronden zelfs al iets aan de droge kant is. Wat ook opvalt is dat de opbrengsten toch meer tegenvallen dan eerder werd verwacht. "De kilo's zijn net even wat minder dan waar je eerst op gerekend had", vertelt een insider. Ook zijn er boeren die nog even wachten met rooien om koelkosten te besparen. Dit leidt nu tot iets minder aanbod, maar de impact blijft minimaal. Tot een verandering in de prijzen leidt het tot op heden niet. De DCA-Indicatiprijs voor biologische peen blijft deze week gelijk op prijzen tussen de €38 en €42 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden