Agrifoto

Nieuws PlantNet

Plantaardige sector wil uitstel tarieven NVWA

18 Oktober 2022 - Linda van Eekeres

De concurrentiepositie van de plantaardige sector staat onder druk door kabinetsplannen over nieuwe tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), vindt PlantNet International. De organisatie waarbij onder andere GroenteFruit Huis en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) zijn aangesloten, heeft vanmiddag (18 oktober) een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Het kabinet wil dat de tarieven van de diensten van de NVWA waar het bedrijfsleven voor moet betalen, zoals keuringswerkzaamheden bij import, export en het slachten en hercontroles, per 1 januari 2023 kostendekkend zijn. Op basis van de huidige tarieven brengt de NVWA in 2022 ongeveer €120 miljoen bij het bedrijfsleven in rekening en vult de overheid ongeveer €35 miljoen aan omdat de tarieven niet volledig kostendekkend zijn, schreef toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer in juni aan de Kamer.

Het nieuwe kostprijsmodel van de NVWA moet niet al per 1 januari 2023 worden ingevoerd, vindt PlantNet die daarbij optrekt met de dierlijke sector. "Met de huidige stand van zaken is mijn stellige overtuiging dat dit per 1 januari niet afgerond kan worden. Er is nog zoveel onduidelijkheid, er liggen nog zoveel onderwerpen op tafel, neem de tijd", aldus Henk Westerhof, voorzitter van PlantNet.

Daarnaast is er een onderwerp dat volgens Westerhof specifiek de plantaardige sector raakt. Dat gaat om activiteiten van de NVWA die nu nog niet in rekening worden gebracht, maar waarvan het kabinet wel vindt dat het bedrijfsleven de kosten moeten dragen. Westerhof: "Wat het ministerie beoogt, om een deel van die werkzaamheden retributeerbaar te maken en door te berekenen, daar zijn we het principieel mee oneens."

Meer capaciteit NVWA nodig
Als het dan toch gebeurt, dan moet daar volgens Westerhof ook wat tegenover staan: "Dan mag er wel meer capaciteit worden vrijgemaakt. De capaciteit bij de NVWA om de fytosanitaire belangen internationaal te behartigen, mag meer. De exportwaarde van de sector zit rond de €30 miljard, maar onze bedrijven kunnen alleen probleemloos exporteren als er op gebied van plantgezondheid goede internationale afspraken zijn gemaakt. Landen als China en andere Aziatische landen, die hebben allemaal hun eigen spelregels." Westerhof wil benadrukkend dat de inzet van de NVWA 'enorm' is. "Maar vanwege de veelheid van dossiers en complexiteit zou het goed zijn als daar een paar handjes erbij komen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden