Shutterstock

Analyse BB biologisch

Weinig beweging op de biologische markten

20 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Er gebeurt maar weinig spannends op de biologische markten. Vooral bij de uien en aardappelen is dat het geval. Toch heeft deze rust geen negatief effect op de prijzen, die blijven relatief stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de balansen zijn opgemaakt lijkt het erop dat de akkerbouwers vertrouwen hebben in de biologische handel. De oogsten zijn minder groot dan in andere jaren en dat versterkt het vertrouwen. Maar de ondernemers zijn het afgelopen jaar ook niet vergeten, toen goede prijzen aan het eind van het bewaarseizoen verwacht werden die er uiteindelijk niet kwamen, zoals bij peen en aardappelen. Momenteel loopt de handel rustig en zijn er maar weinig transacties. Tegelijkertijd is het aanbod van de boer ook maar gering.

Afwachtende markt
De biologische uienmarkt is stabiel in prijs en verloopt zeer rustig. Dat is niet per se opmerkelijk voor deze tijd, er wordt weinig vastgelegd en zowel de importeur als de teler reageren afwachtend. De teler ziet ook geen noodzaak om afscheid te nemen van zijn partij. De prijs is al geruime tijd stabiel en de spreiding wordt iets kleiner. De DCA-indicatieprijs voor biologische uien komt deze week uit op €30 tot €33 per 100 kilo.

De handel in biologische aardappelen verloopt net als de afgelopen tijd rustig. Het werk loopt door, maar er gebeurt ook deze week niets bijzonders. Telers zijn wel minder nerveus dan voorheen en het aanbod lijkt wat af te nemen vergeleken met eerdere weken. Alle aardappelen liggen tenslotte achter de planken en dat willen de telers voorlopig zo houden. De DCA-indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft daarom gelijk op €37 tot €43 per 100 kilo.

Vertrouwen blijft in peen
Het aanbod van biologische peen is wat toegenomen door de oogst. Aan de andere kant wordt ook de interesse in het gewas kenbaar gemaakt. Ondanks de hoge energiekosten houden telers vertrouwen in het bewaarseizoen. Ook de handel is positief gestemd over het verloop van het bewaarseizoen. Kwaliteit kan wel een probleem worden, maar dat is voorlopig lastig in te schatten. De huidige aflandprijs is wel aantrekkelijk en er is veel minder risico gezien die hoge energiekosten. Dat maakt de telers wel aan het twijfelen of zij toch wel even dat extra vrachtje afland verkopen of juist niet. De DCA-indicatieprijs voor biologische peen blijft daarom gelijk op €38 tot €42 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox