Agrifoto

Analyse Peen

Bodem op peenmarkt in zicht, teler kiest positie

21 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Het rooien van peen voor in de bewaring is aan de gang en zowel de telers als de handel kiezen positie. De opbrengsten vallen daarbij niet mee. Door het grote aanbod blijven de prijzen onder druk staan, hoewel de bodem aardig in zicht lijkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de export binnen als buiten Europa blijft rustig verlopen en er zijn nog geen bijzonderheden te noemen. Het vaste werk loopt door, maar de vraag naar peen begint volgens insiders wat aan te trekken. Dat geldt niet voor iedereen en daarbij is het aanbod van de af land peen nog relatief groot. Maar dit volume neemt de komende weken af nu de bewaarpeen wordt gerooid. Inmiddels lijken de telers hun positie in te hebben genomen. Zij voelen vertrouwen in het bewaarseizoen. Dat is op te maken uit de peen die steeds meer de bestemming 'bewaring' krijgt. Datzelfde geldt voor de handel, die is ook positief over de perspectieven voor bewaarpeen. De huidige opbrengsten in het veld helpen daaraan mee: duidelijk minder tonnen en het achterblijven van grofte. Bovendien is er een kleiner areaal.

C-peen daalt fors
De af land prijzen staan wel onder druk. Uiteindelijk wordt er – zoals verwacht – meer peen af land aangeboden dan dat er weg kan. Voor C-peen komt dat niet ten goede. Ondanks dat het aanbod C-peen gering blijft, wordt er ook maar weinig verhandeld. De bodemprijs lijkt wel in zicht, nu steeds meer peen de bewaring in gaat. De DCA-notering voor B-peen heeft iets ingeleverd ten opzichte van vorige week en daalt van gemiddeld €19 naar €17 per 100 kilo in week 42. De notering voor C-peen daalt fors van €25 naar €19 per 100 kilo gemiddeld.  

Een overzicht van de DCA-peen notering vind je hier

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden