Shutterstock

Analyse kunstmest

Kunstmestprijzen vinden eindelijk weg naar beneden

31 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De kunstmestprijzen in Europa zijn langzaam dalende als gevolg van een zwakkere vraag. Ook de dalende gasprijzen zijn van grote invloed. Tot grote dalingen leidt dat echter nog niet en het is onzeker wat het prijsniveau gaat worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde vraag naar meststoffen nam de afgelopen tijd af vanwege de hoge prijzen. Op verschillende plaatsen in de wereld kunnen boeren de torenhoge prijs voor meststoffen niet meer betalen. Ook willen boeren tegen deze prijs geen meststoffen inkopen. De prijs is tenslotte zo hoog, wie gaat dat überhaupt betalen? Dat zorgt ervoor dat de wereldwijde vraag naar de grondstoffen van meststoffen en meststoffen afzwakt en leidt tot lagere prijzen. Zo is de prijs van ureum wereldwijd al licht gedaald, maar ook de fosfaat- en kaliprijzen volgen die trend.

Wat ook van grote invloed kan zijn op de prijs de komende periode is de nieuwe overeenkomst tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties over de graan corridor. Rusland wil graag dat de export van mest- en grondstoffen zoals ammoniak, naar Europa weer mogelijk wordt gemaakt en gebruikt dat als een van de pionnen voor een verlenging van de graan corridor. Als dat lukt, zal dit een prijsdrukkend effect hebben op de verschillende meststoffen en de productie daarvan. Echter kunnen producenten het gebruik van Russische grondstoffen ook nog weigeren.

Lichte prijsdaling zichtbaar
Bekend is dat de gasprijs van grote invloed is op de prijs van meststoffen. Nu de gasprijzen fors zijn gedaald zou de Europese meststofproductie weer fors kunnen toenemen. De afgelopen maanden ging dat maar gering en sommige producenten legden de complete productie stil. Europese producenten kochten elders in de wereld grondstoffen in om de productie door te laten gaan. Dat had een prijsopdrijvend effect op de wereldwijde markt van grondstoffen om kunstmest te maken.

In verschillende landen in Europa is een duidelijke prijsdaling zichtbaar, zoals in de Franse importhaven Rouen. De prijs voor de meststof ureum lag begin september op €920 euro per ton en daalde medio oktober tot €810. Op 28 oktober is deze prijs zelf gedaald tot €760 per ton. 

Kalkammonsalpeter in Duitsland daalde ook van ruim €880 per ton in september tot €844 per ton deze maand, een daling van circa 5%. Ook andere stikstofhoudende meststoffen zijn dalende tot wel 10% in Duitsland. Ook kali- en fosfaatmeststoffen doen een stapje naar beneden. In Nederland noteert Farmers4All nog dezelfde prijzen als afgelopen weken en is geen daling zichtbaar.

Europese fabrieken weer op stoom
Inmiddels hebben verschillende kunstmestfabrikanten aangegeven de productie weer te hervatten. Zo heeft het Duitse chemieconcern BASF de productie van ammoniak weer opgestart door de lagere gasprijs. Ook zij kochten de laatste maanden elders ammoniak in om mondjesmaat door te produceren. Dat meldt het economische dagblad De Tijd.  

Een ander kunstmestgigant die de productie heeft hervat is het Poolse Azoty Group. Zij gaven vorige week in een persbericht aan dat de prijzen van verschillende meststoffen dalende zijn en onder de ruime €850 per ton uitkomen toen de fabrieken moesten sluiten enkele maanden terug. Zij raden in het persbericht zelfs aan om de komende tijd zeker een gedeelte in te slaan gezien de onzekerheid die er heerst, met oog op de situatie in Oekraïne. De productiekosten kunnen minstens net zo snel weer oplopen en de winter moet nog komen meldt het bedrijf. Wat de prijzen van meststoffen op dit moment zijn is niet bekend.

Grondstoffen uit Marokko
Een van de bedrijven die de stijgende prijzen en de schaarste van meststoffen ten goede kwam, is de Marokkaanse fosfaatreus OCP. Het land behoort na Rusland, China en Canada tot de grootste kunstmestexporteurs ter wereld. Het is zelfs de op een na grootste exporteur van fosfaatmeststoffen na China. OCP wist de productie hiervan fors op te krikken en zo het wereldwijde aanbod te vergroten. Volgens de OCP-rapporten is de export met 77% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de producent is zelfs verdubbeld. Door de grotere aanwezigheid dit jaar kan dit op langere termijn een positief effect hebben op de handel met Europa en andere werelddelen op het gebied van mest- en grondstoffen. Historisch gezien werd Europa vooral bevoorraad door Rusland en die verhoudingen kunnen in de toekomst wel een anders worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden