Shutterstock

Nieuws suikerbieten

CBS: Bovengemiddelde suikerbietenoogst in 2022

28 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De totale opbrengst van suikerbieten in Nederland ligt dit jaar ruim boven het langjarig gemiddelde. Zo wordt de opbrengst dit jaar 8,7% hoger geschat dan 2021. Een puike hectareopbrengst is daarvoor de reden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bovengemiddelde opbrengst komt naar voren uit de voorlopige oogstraming akkerbouw van het CBS. Volgens de cijfers komt de totale opbrengst van suikerbieten dit jaar uit op 7,1 miljoen ton, dit is fors hoger dan andere jaren. De gemiddelde opbrengst van de laatste 10 jaar ligt op 6,4 miljoen ton.  Een recordopbrengst is het dit jaar echter niet, die werd wel in 2017 gehaald met toen 8 miljoen ton aan suikerbieten.

Hoge opbrengst in het veld
De bovengemiddelde opbrengst is gerealiseerd door de tonnen die gegroeid zijn en minder door het areaal. De oppervlakte suikerbieten nam dit jaar toe met 1.000 hectare tot 81.700 hectare, een stijging van 1,3% vergeleken met vorig jaar Het areaal schommelt de laatste jaren rond de 80.000 hectare.

Ondanks de droogte en hitte van dit seizoen wordt de opbrengst in het veld fors hoger geschat dan de laatste jaren. Het CBS schat de opbrengst per hectare voor dit jaar op 87,2 ton suikerbieten. Dat is een stijging van 7,4% ten opzichte van 2021 en na 2017 en 2014 de hoogste opbrengst per hectare ooit.

{{dataviewSnapshot(48_1666900559)}}

Suikergehalte daalt
Cosun Beet Company heeft dit seizoen (nog) geen schattingen bekend gemaakt over de opbrengsten van 2022. Het bedrijf maakt wel iedere week de voortgang van de bietencampagne bekend. Uit de laatste cijfers blijkt dat het gemiddelde suikergehalte in de 6e week van de bietencampagne gedaald is van 16,9% tot 16,6%. Vorige week werden er in de noordelijke en oostelijke regio's suikergehaltes van 17,5% of hoger gemeten. Die zijn de laatste dagen iets gedaald tot circa 17% waardoor het landelijk gemiddelde is gezakt. In de rest van Nederland blijven de gehaltes ondanks wat schommelingen vrijwel gelijk.

De gunstige rooiomstandigheden maken het mogelijk volop bieten te oogsten waardoor de veldvoorraden ruim voldoende zijn op dit moment. Het gemiddelde tarrapercentage is toegenomen van 9,0% naar 9,6%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden