Eigen foto

Analyse biologisch

Biologische markten lopen stroef door lage vraag

3 November 2022 - Jesse Torringa - 2 reacties

De biologische markten hebben het lastig op dit moment. Er is minder vraag dan anders waardoor het bijzonder rustig is. Dat komt de prijzen niet allemaal ten goede. Voor de lange termijn is er echter geen reden tot zorg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de biologische markt van uien is maar weinig actie te bekennen. De vraag vanuit het binnenland is bijzonder rustig te noemen. Datzelfde geldt voor het buitenland, dat ook niet aan de Nederlandse bio uien zit te sjorren. Vanuit de boer is er ook weinig aanbod waardoor de handel zich prima redt met de partijen die wel aangeboden worden. Hierdoor houdt de prijs redelijk stand. De DCA-Indicatieprijs noteert voor biologische uien wel een kleine min ten opzichte van vorige week. Deze komt uit op gemiddeld €30 per 100 kilo. Vorige week was de prijsrange €30 tot €33 per 100 kilo. Voor de lange termijn houden handel en teler vertrouwen. Er is duidelijk minder product in zowel Nederland en Europa, waardoor in de loop van het seizoen meer export wordt verwacht.

Biologische peen daalt
De vraag naar biologische peen loopt wel door, maar de vraag lijkt een tandje terug te schakelen. Vorige week deed de indicatieprijs al een stapje terug en dat is deze week weer het geval. Ook wordt er voorzichtig meer geïnformeerd naar het bewaarseizoen, waarbij de toegenomen bewaringskosten maar nauwelijks het risico om te bewaren dekken. Het bewaarseizoen is ook pas begonnen en energieprijzen kunnen – zoals we inmiddels weten – vlot stijgen. Net zoals bij de uien vallen de opbrengsten van peen wat tegen, waardoor er voor de lange termijn vertrouwen is. De DCA-indicatieprijs voor biologische peen doet een stapje naar beneden en komt deze week uit op €37 tot €41 per 100 kilo.

Weinig 
Net zoals bij de uien wil het ook niet vlotten bij de biologische aardappelen. Volgens de handel is het momenteel erg rustig en dat lijkt de komende tijd zo door te gaan. De export naar het buitenland is nihil, dat is niet gek voor deze tijd van het jaar. De teler merkt ook dat het rustig is maar dat zorgt niet voor zorgen of paniek. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen daalt een klein stukje en komt deze week uit op €36 tot €41 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden