Agrifoto

Nieuws suikerbieten

Suikerbietverwerking op 35%, suikergehalte stabiel

4 November 2022 - Jesse Torringa

De suikerbietenoogst verloopt dit jaar zeer vlot met goede cijfers. Inmiddels is ruim 35% van het geplande bietenvolume al verwerkt en het suikergehalte is redelijk stabiel de afgelopen weken. Voor het huidige seizoen is het perspectief voor de bietenprijs verbeterd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat laten de cijfers zien van Cosun Beet Company. Zowel de bietenoogst als de verwerking verlopen vlot dit seizoen. Het suikergehalte is de afgelopen weken redelijk stabiel en het gemiddelde van de campagne komt uit op 16,5%. In de noordelijke regio's worden de hoogste suikergehaltes gemeten van rond de 17% gemiddeld. In de zuidelijke regio's ligt dat juist onder het gemiddelde. Het tarrapercentage is gemiddeld 9,4% en de winbaarheidsindex is gemiddeld 90,5%. Verder meldt Cosun dat door de hoge temperaturen de bladschimmelaantasting nog fors is toegenomen.

Hogere bietenprijs
De suikermarkt heeft sinds 2021 een behoorlijke stap omhoog gedaan en dat komt de bietenprijzen in verschillende Europese landen zeker ten goede. Verschillende Europese bietenverwerkers verhoogden eerder al de bietenprijs of geven een positiever perspectief dan eerst. Volgens Dirk de Lugt, voorzitter van Cosun, is het perspectief op een hogere bietenprijs bij Cosun ook verbeterd.

Hoewel de suikernotering momenteel wat hapert op de ICE in London, is het prijsniveau nog altijd fors hoger dan de afgelopen jaren. De prijs per ton witte suiker is volgens de Europese Commissie in september 2022 met €104 toegenomen, net als in september 2021. Vorig jaar lag de prijs op €408 per ton en dit jaar in september op €512 per ton witte suiker, een stijging van 25%. Begin 2019 lag de prijs nog op €320 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden