Shutterstock

Analyse biologisch

Windrichting op bio-markten blijft hetzelfde

10 November 2022 - Jesse Torringa

De situatie op de biologische markten zijn vrijwel onveranderd vergeleken voorgaande weken. Het is bijzonder rustig in de handel maar veel effect heeft dat nog niet op de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van vuurwerk op de biologische markten is absoluut geen sprake. De handel loopt stroef en er zijn maar weinig transacties. De markt voor biologische aardappelen is zeer rustig en alleen het vaste werk voor bijvoorbeeld het binnenland loopt langzaam door. Vanuit het buitenland is de vraag nihil en staat de afzet erg onder druk. Dat geldt overigens voor meerdere producten uit het bio-segment. Aan de andere kant wordt er ook weinig aangeboden door de telers, die wel iets nerveuzer lijken te worden. Echter zet dat de prijzen nog niet onder druk. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft gelijk in vergelijking tot vorige week met €36 tot €41 per 100 kilo.

De markt van biologische uien lijkt op die van de aardappelen. Het is zeer rustig op het moment en de vraag vanuit het buitenland is er simpelweg niet. Het aanbod op dit moment is gelukkig ook niet groot waardoor er geen partijen boven de markt hangen die de prijs verder naar beneden brengen. Voor de lange termijn is er wel vertrouwen en nog steeds perspectief. Echter is de verwachting dat er de komende tijd geen verandering in komt. De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien verandert daarom niet vergeleken met vorige week en komt uit op gemiddeld €30 per 100 kilo.

Vraag naar peen zwakt af
De vraag naar biologische peen is een stuk groter dan bij de aardappelen en uien. Echter is het aanbod van peen hetzelfde en bevindt de prijs van peen zich op een hoog niveau. Er moet dus ook fors betaald worden wat niet altijd lukt tegen deze prijzen. Daardoor is er geen ruimte om een stap omhoog te doen en zakt de DCA-Indicatieprijs juist met een €1 per 100 kilo aan de bovenkant ten opzichte van vorige week. De DCA-Indicatieprijs komt daardoor uit op €37 tot €40 per 100 kilo. 

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen is hier te vinden: de biologische noteringen van DCA-Markets

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden