Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markt kan kantelen in tweede helft

17 November 2022 - Jesse Torringa

Het zijn rustige tijden op de biologische markten maar dat kan in de tweede seizoenshelft wel heel anders worden. Vooral de biologische aardappelmarkt heeft perspectief.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel is het erg rustig wat betreft de afzet van biologische aardappelen. De export naar het buitenland is nihil op het moment en ook de Nederlandse consument krijgt iets minder interesse in het biologische product. Dat is de verwachting van retailers en momenteel al zichtbaar. Dit heeft alles te maken met de consument die meer de hand op de knip heeft sinds de gestegen prijzen. Datzelfde geldt overigens voor andere bio-producten.

Op dit moment zorgt dat voor enige druk op de bio aardappelmarkt, maar voor het bewaarseizoen is er voldoende perspectief, zo klinkt de handel en een deel van de telers. Dat heeft voor een gedeelte te maken met de export die in het tweede deel van het bewaarseizoen door gaat lopen. Gezien de lagere opbrengsten door de droogte is er waarschijnlijk meer product nodig. Echter kan ook de consument in het buitenland op de centen letten. Een andere reden is de kwaliteit dit seizoen. Momenteel is goed te zien dat het kiemproces eerder begonnen is dan andere jaren. Wie aan het einde van het bewaarseizoen goede partijen heeft kan mogelijk meer vangen als de export gaat lopen. 

Toch doet de prijs op dit moment wel een stap naar beneden vanwege de lage vraag en het huidige aanbod. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen gaat deze week €1 per 100 kilo naar beneden en komt uit op €35 tot €39 per 100 kilo.

Bio uien prijshoudend
Wat betreft de uien is het even druk als voorgaande weken. Het normale werk loopt door en het aanbod vanaf de teler is minimaal. De vraag uit het buitenland is rustiger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Momenteel lijken vraag en aanbod redelijk in evenwicht en dat is te zien aan de DCA-indicatieprijs voor biologische uien deze week. Deze blijft gelijk en komt uit op gemiddeld €30 per 100 kilo. Dat betekent dat de gangbare uienmarkt bijna op dezelfde hoogte zit als de biologische.

Voor de tweede seizoenshelft is er meer vooruitzicht, maar het kan ook de andere kant opvallen zoals vorig seizoen het geval was. Toen werd er ook verwacht dat de prijs zou oplopen naarmate het bewaarseizoen verder vorderde. Echter lijken de opbrengsten dit jaar minder dan in 2021.

Bio peen
De vraag naar biologische peen is vergeleken met aardappelen en uien dit seizoen aanzienlijk groter geweest, maar de handel loopt nu erg rustig. Het bewaarseizoen is in volle gang en inmiddels worden de eerste transacties voor peen uit de bewaring voorzichtig gemaakt. Gezien de gestegen kosten en het risico is het lastig om tot een juiste prijs te komen. Daar moet de komende tijd meer duidelijk over worden. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk met vorige week en komt daardoor uit op €37 tot €40 per 100 kilo.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen is hier te vinden: de biologische noteringen van DCA-Markets

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox