Agrifoto

Analyse Peen

Telers en handel hebben moeite elkaar te vinden

18 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Behoorlijk stroef en weinig handel, zo laat de peenmarkt zich omschrijven. Telers zitten vast in het zadel en houden de mogelijkheden op de peen nu af te zetten of in de koeling te rijden. De afzet is niet van dien aard dat spoelers moeten bijkopen op het moment.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van peen is al vrij ver gevorderd. Telers die nog peen in de grond hebben zitten, worden niet warm of koud van de nachtvorst die komend weekend voorspeld wordt. Een graadje vorst is geen probleem en een langdurige koude periode wordt niet voorspeld. Gezien de hoge kosten voor bewaring is de verwachting van verschillende handelaren dat er lang af land geleverd wordt zo lang het niet echt vriest. De vraag naar Nederlandse peen voor de export valt tegen. Voor de overzeese bestemmingen gebeurt wel wat, maar het houdt niet over. Oost-Europa is maar zeer beperkt aan de markt voor Nederlands product. Daar hebben ze volop aanbod van eigen peen en de kopers vinden de Nederlandse peen te duur vergeleken met lokaal product. Sommige handelaren denken dat we behoorlijk moeten zakken in prijs om de handel richting Oost-Europa op gang te krijgen terwijl andere denken dat de prijs ondergeschikt is en dat we vooral last hebben van het lokale aanbod in bijvoorbeeld Polen of Tsjechië.

Weinig handel
De DCA-notering voor b-peen komt deze week uit op €18 per 100 kilo. Daarmee is de prijs gelijk aan vorige week alleen. Toen werd de meeste handel gedaan op of tegen de bovenkant van de notering die op €20 per 100 kilo staat. Deze week zit de handel meer richting de onderkant van de notering voor zover er althans handel is. Doordat er relatief weinig vraag is en maar beperkt aanbod - veel peen die nog vaststaat heeft al een baasje - is het lastig in de notering een goede afspiegeling van de markt weer te geven. De DCA-notering voor c-peen heeft een klein stapje terug gedaan naar €21 per 100 kilo.

Een overzicht van de peennoteringen van DCA Markets vind je hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden