Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerfabrieken EU verhogen bietenprijs weer

24 November 2022 - Jesse Torringa - 1 reactie

De prijzen die telers voor bieten vangen in Europa worden steeds zoeter. Dat terwijl er al flinke prijsstijgingen zijn geweest dit seizoen. Wat betreft de oogst van de bieten verloopt het in Nederland op rolletjes.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bietenprijs voor het huidige seizoen is in alle Europese landen al toegenomen, in het ene land meer dan het andere. Daar lijkt het echter niet bij te blijven. Verschillende suikerproducenten hebben al een prijs bekendgemaakt die de teler minimaal gaat ontvangen voor zijn bieten dit seizoen, maar dat kan dus nog hoger worden.

Verhoging in Frankrijk en Spanje
De Franse suikerproducent Cristal Union maakte afgelopen week bekend dat de leden meer dan de €40 per ton zullen krijgen dit seizoen, inclusief premie. Eerder stelde de producent de prijs vast op €35 per ton bieten voor dit seizoen. Vorig jaar was dat nog €29,40 per ton. Met de prijsstijging volgt het de andere Europese suikerbedrijven en concurrent Tereos, de grootste suikerproducent van Frankrijk. Zij hebben de prijs vastgesteld op €41,85 per ton bieten.

Ook de Spaanse suikercoöperatie Acor kondigde eerder deze maand een verhoging van de prijs voor bieten aan. Telers kunnen daar inmiddels rekenen op €65 per ton. Eerder was dat nog €60 per ton. Acor stelde in een verklaring dat de verhoging  voortkomt uit het plan om zoveel mogelijk winst uit te keren aan de coöperatieve leden. De Spaanse suikerproducent legde uit dat zij als doel heeft om telers te compenseren voor de kostenstijgingen.

Europa's grootste suikerproducent Südzucker verwacht dat de suikerprijzen, inclusief de prijs voor bieten, ook komend seizoen weer verder zullen stijgen. In bepaalde gebieden zetten de gestegen kosten de marges nog altijd behoorlijk onder druk.

Bietenoogst loopt voorspoedig
In Nederland verloopt de bietenoogst zeer voorspoedig. Inmiddels is de oogst al ver over de helft en is het suikerpercentage dit seizoen hoger dan andere jaren. Het gemiddelde suikerpercentage van deze campagne ligt op 16,6% en het wekelijkse suikerpercentage nam de afgelopen weken weer wat toe. Afgelopen week lag dat op 17%. In het noorden van Nederland worden de hoogste suikerpercentages gemeten. Wat betreft tarra is het ook niet hoog, het gemiddelde tarrapercentage van de campagne ligt op 9,5%. Deze waarde is de afgelopen weken zeer stabiel. De winbaarheidsindex ligt gemiddeld op 90,5%.

Europees gezien loopt de bietenoogst - op wat uitzonderingen na - voorspoedig. Aan de andere kant van de Noordzee is het echter wel minder. In het Verenigd Koninkrijk melden telers in het oosten enorme verschillen in opbrengsten, als gevolg van de extreme droogte en hitte afgelopen seizoen. Over het algemeen zien de opbrengsten er niet zo slecht uit als eerder werd gevreesd, maar het gemiddelde ligt toch zeker 10% lager. In enkele gevallen komt er slechts 25 tot 30 ton af per hectare. Maar er zijn ook percelen die in de lente nog van neerslag hebben genoten. Deze staan er goed bij en oogsten bovengemiddelde opbrengsten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden