Shutterstock

Analyse Kunstmest

Vraag naar kunstmest blijft zwak, bodemprijs bereikt?

6 December 2022 - Jesse Torringa

De kunstmestprijzen zijn in rap tempo gedaald maar lijken nu enigszins te stabiliseren. De marktvooruitzichten voor komende maanden zijn ook onzeker. De boer is geïnteresseerd in het huidige prijsniveau maar blijft afwachtend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende kunstmestprijzen zijn de afgelopen 2 maanden fors gedaald, vooral de stikstofhoudende meststoffen. Dit heeft te maken met de lagere gasprijzen maar ook de vraag naar meststoffen, die nihil was vanuit de boeren. Inmiddels zijn de prijzen terug op het niveau van afgelopen zomer, maar de onzekerheid blijft zeer groot. Het is nu al te merken dat de gasprijs langzaam weer omhoog kruipt. Veel zal ook afhangen van de handelsstromen van de meststoffen op de wereldmarkt.

Prijzen kunstmest stabiliseren
Momenteel lijken de meststofprijzen zich langzaam te stabiliseren rond het niveau van afgelopen zomer. Dat is in de meeste gevallen nog altijd 3 keer zo'n hoge prijs als anderhalf jaar geleden het geval was. Ureum blijft nog steeds dalen op de wereldmarkt, maar daalt in Amerika bijvoorbeeld verder dan in Europa het geval is. De sterke prijsdaling in ureum trekt ook de prijs van Kalkamonsalpeterzuur (KAS) naar beneden. Inmiddels lijkt voor KAS in Europa de prijs te blijven hangen tussen de €600 en €700 per ton. Bij Farmers4All blijft de prijs nu op het niveau van €66,70 per 100 kilo voor KAS.

{{dataviewSnapshot(48_1670325648)}}

Hoewel de prijzen behoorlijk zijn gedaald is het bij de boer op het erf nog erg rustig en wordt er nog maar weinig ingeslagen. Insiders melden dat er wel veel interesse is met de huidige prijzen. Echter zijn de prijzen enorm snel gedaald en dan moet er nog iets meer van die prijs af kunnen, zo is voor velen de gedachte. Ook voelt het toepassingsmoment nog ver weg en is er daardoor minder noodzaak om in te kopen.

Geopolitiek bepalend
In een rapport van Rabobank over de meststoffenmarkt verwacht de bank dat in 2023 de prijzen verder zullen dalen en stabiliseren. Maar veel zal afhangen van wat de energiemarkt doet en hoe het geopolitiek gaat. We hebben gezien dat de meststoffenmarkt compleet op hol sloeg na de Russische inval in Oekraïne. Zoiets kan zich herhalen want de oorlog is nog niet voorbij. Ook is er een lichtpuntje en dat zit hem in de grondstoffen. Grondstoffen zijn ook historisch hoog in prijs waardoor er meer ruimte is om te besteden. Rabobank legt uit dat de markt voor stikstofhoudende meststoffen de meest volatiele is, dus het meest fluctueert, vanwege de hoge gas input. Zij verwachten dat de prijzen van deze meststoffen meer gaan fluctueren dan eerst.

Ook ING geeft aan dat de geopolitiek van grote invloed zal zijn op de kunstmestprijzen. Het afgelopen jaar zagen zij dat Europa naarstig op zoek was naar alternatieve leveranciers voor grondstoffen van kunstmest, doordat Rusland en Wit-Rusland wegvielen. De invoer uit landen als Egypte, Algerije en Marokko stegen enorm. Ook Canada exporteerde bijvoorbeeld 25% kalium meer dan gemiddeld. Maar compleet de import uit Rusland en Wit-Rusland vervangen is zo snel niet mogelijk. Daardoor blijven de prijzen op een hoger niveau dan anderhalf jaar geleden.

Wat betreft de vooruitzichten in 2023 geeft ING aan dat hogere prijzen zorgen voor betere investeringen bij producenten over de hele wereld. Dat wil zeggen dat de productie en capaciteit beter worden en ook dat kan een neerwaarts effect hebben op de prijzen. Wel acht de bank de kans groot dat een deel van de aanbodkloof in 2023 zal blijven bestaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox