Breeders Trust

Nieuws Graszaad

Fraude bij certificering graszaad in Polen

6 December 2022 - Jesse Torringa

In Polen is bij een onderzoek naar de ras-echtheid van gecertificeerd graszaad fraude aan het licht gekomen. Het gaat daarbij om het internationaal populaire ras Bokser, een van de grootste Engels raaigras-rassen die er zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melding over fraude komt naar buiten door Breeders Trust, een bedrijf dat de belangen op het gebied van kwekersrecht van verschillende kweekbedrijven vertegenwoordigt. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat in de afgelopen jaren gecertificeerd graszaad van het ras Bokser in veel gevallen niet rasecht bleek te zijn. Bokser wordt door een samenwerkingsverband van Poolse handelsbedrijven op de markt gebracht. Naar nu blijkt laten zij dus niet rasecht graszaad certificeren onder de naam Bokser.

69% niet rasecht
Afgelopen seizoen stond er 5.700 hectare officieel aangemeld van het ras Bokser en daarmee is dit het grootste ras Engels raaigras in Polen. Ook staat het ras in de top 3 van grootste rassen in zijn soort in Europa. Eind 2015 kwam de eerste melding binnen dat een partij niet rasecht zou zijn. In verband hiermee heeft Breeders Trust een onderzoek gestart om uit te zoeken of dit om een incident ging of een structureel probleem. Uit het onderzoek blijkt dat van de 16 gevolgde partijen maar liefst 11 geen Bokser waren, in percentages uitgedrukt is 69% dus niet rasecht.

Het ras komt terecht in verschillende graszaadmengsels die verkocht worden in heel Europa. Momenteel is Breeders Trust in gesprek met de Poolse Seed Trade Association om dit probleem aan de orde te stellen en te bespreken hoe dit probleem in de toekomst kan worden voorkomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden