PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Suikerproductie EU zal dalen door moeizame teelt

8 December 2022 - Jesse Torringa - 13 reacties

De suikerbietenteelt in Europa ondervindt de laatste jaren veel hinder door verschillende factoren. Niet alleen de krimp in het gewasbeschermingspakket maar ook de hitte en droogte hebben de laatste jaren hun impact gehad. Dat zal resulteren in een aanzienlijk lager Europese suikerproductie. In Nederland moeten telers haast maken om de kwaliteit te waarborgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totale suikerbietenareaal in Europa zal naar verwachting in de komende 10 jaar langzaam afnemen tot 1,45 miljoen hectare. De totale suikerproductie zal dalen naar 15,5 miljoen ton. Zo meldt de Europese Commissie in een rapport over de landbouwvooruitzichten. In het seizoen 2019/20 lag de productie nog op 18 miljoen ton suiker met circa 1,7 miljoen hectare suikerbieten. Verwacht wordt dat telers overschakelen op andere gewassen door het gebrek aan de juiste gewasbescherming.

Gemiddelde opbrengst daalt
Volgens het rapport zijn ook lagere gemiddelde opbrengsten een van de redenen waarom de EU in de toekomst minder suiker kan produceren. De komende jaren zal de gemiddelde opbrengst van suikerbieten in de EU naar verwachting stabiliseren op circa 73,5 ton per hectare. Hiermee zijn weersinvloeden zoals hoge temperaturen en droogte niet meegenomen. "Suikerbieten behoren tot de EU-gewassen met de meest onzekere opbrengsten voor de komende 10 jaar", aldus het vandaag (8 december) gepubliceerde rapport.

De verwachting is dat de Europese suikerconsumptie sneller zal afnemen dan de productie. Het importeren van suiker door de EU kan daardoor verleden tijd zijn en zou er zelfs export van suiker kunnen plaatsvinden. n.

Haast maken met bietenoogst  
De bietencampagne loopt vlot door en ook de cijfers zoals het suikerpercentage en de tonnen zijn goed. Wel wordt er geadviseerd om zo spoedig mogelijk bieten te rooien met oog op de temperatuur die de komende tijd onder nul kan komen. Met nog 15.000 hectare te oogsten moet er nog veel gebeuren volgens Cosun Beet Company.

Het gemiddelde suikergehalte in de Nederlandse bieten lag de afgelopen week (week 48) op 16,8%. Over de gehele bietencampagne komt deze uit op 16,9%. Het tarrapercentage liep de afgelopen weken op en zat in week 48 op 12%, het hoogste van dit seizoen. Het gemiddelde tarrapercentage van de gehele campagne is 10%. De gemiddelde winbaarheidsindex blijft 90,5%.

Olieprijs zet suikernotering onder druk
Al sinds begin november daalt de prijs van ruwe olie en deze week ging de daling in weer in grote stappen. De suikermarkt wordt daardoor deels beïnvloed. Hoe lager deze is, des te interessanter het voor Braziliaanse suikerrietverwerkers wordt om suikerriet te verpletteren tot suiker. Suikerriet gebruiken voor de productie van biodiesel en ethanol is door de lage ruwe olieprijs minder interessant. Echter loopt het productieseizoen in Brazilië bijna ten einde. Van een neerwaartse trend in de suikerprijs is vooralsnog geen sprake door de goedkopere olie. Dat komt ook doordat er tegelijkertijd berichten zijn over lagere ramingen van de suikerproductie in belangrijke landen. Dat zorgt ervoor dat de suikerprijs op peil blijft op dit moment.

Vandaag opende het maartcontract voor witte suiker in Europa op $538 per ton. Op het moment van schrijven is dat $543,70 per ton. De afgelopen 3 weken schommelde de notering tussen de $530 en $545 per ton.

{{dataviewSnapshot(48_1670512231)}}

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden