Agrifoto

Nieuws kunstmest

Bodemprijs kunstmest nog altijd niet bereikt

13 December 2022 - Jesse Torringa

Met een lagere kunstmestproductie in Europa dan in andere jaren en de opnieuw stijgende gasprijs, zou je zeggen dat de prijs voor stikstofhoudende meststoffen niet verder zou dalen. Niets lijkt minder waar, want de prijs voor kalkammonsalpeterzuur (KAS) doet opnieuw een stapje naar beneden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds eind oktober ging de prijs van stikstofhoudende meststoffen in rap tempo naar beneden. Al snel leek de bodemprijs in verschillende Europese landen rond de €70 per 100 kilo te zitten voor KAS, wat het niveau is van de afgelopen weken. Daarmee komt het in de buurt van de prijzen van afgelopen zomer, die toen op het laagst waren. Ureummeststoffen zijn nog lager geprijsd en duiken zelfs onder €60 per 100 kilo.

Weinig vraag
Gezien de hoge volatiliteit van de kunstmestmarkt is het ook lastig voor de groothandel om in te kopen. Kopen zij duur in en daalt de prijs, dan lijden zij verlies. Toch moeten ook zij voorraden hebben, die in vergelijking met andere jaren veel kleiner zijn zodat ze minder risico lopen met een te duur ingekochte voorraad. Momenteel veranderen die voorraden nauwelijks want de boer wacht nog altijd af wat de kunstmestmarkt gaat doen. Ook nu de prijzen voor stikstofhoudende meststoffen relatief laag zijn vergeleken de rest van het seizoen, blijven zij rustig en wachten zij de markt af in de hoop dat de prijs nog verder zakt.

Met de prijsschommelingen, de onzekerheid van grondstoffen zoals de gasprijs, maar ook de boer die niet inkoopt, is het lastig om tot een duidelijke prijs te komen voor bijvoorbeeld KAS. Soms zijn er ook grote partijen meststoffen ingekocht tegen een hogere prijs die nog altijd niet is doorverkocht omdat de boer nog geen zaken wil doen. Aan de andere kant kan er ook net een grote lading worden ingekocht tegen juist een scherpere prijs. Duidelijk is dat de prijs voor KAS in week 50 bij Farmers4All een stapje naar beneden deed, nadat de prijs enkele weken gelijk bleef. De prijs voor KAS geleverd in bigbags komt uit op €63,80 per 100 kilo.

Ureum in trek in Nederland
Een grote factor in de dalende prijzen van KAS is de prijs van ureummeststoffen. Deze blijven dalen en trekt KAS daarmee verder naar beneden omdat het anders te hoog geprijsd is. In Nederland is overigens dit jaar aanzienlijk meer ureum ingekocht dan gemiddeld de afgelopen jaren. Dat terwijl er in totaal maar zeer weinig kunstmest is verkocht tot nu toe dit jaar.

Kali- en fosfaatmeststoffen dalen in Europees opzicht ook, maar veel minder snel. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze meststoffen minder afhankelijk zijn van gas als grondstof dan de stikstofhoudende meststoffen. De lichte daling in prijs wordt veroorzaakt door de lage vraag waardoor voorraden toenemen. Ook de productie komt verder op gang. Er kan nu tegen iets lagere prijzen geproduceerd worden dan eerder het geval was dit jaar.

Ammoniakexport Rusland
Wat ook van invloed is op de kunstmestmarkt, zijn de onderhandelingen over de export van Russische ammoniak. Met het verlengen van de graancorridor is ook afgesproken dat de Russische meststofvoorraden in Europa een baas zouden krijgen. In totaal zal de 260.000 ton aan meststoffen die op Europese bodem waren gestrand, verscheept worden naar Rusland. Daarnaast zijn er gesprekken tussen de Verenigde Naties, Rusland en Oekraïne over het heropenen van een pijpleidingsysteem dat ammoniak transporteert vanuit Rusland naar Oekraïne. De VN wil dat de export van Russische ammoniak via de pijpleiding wordt hervat om de wereldwijde kunstmestprijzen te verlagen. Oekraïne wil echter niet dat er geëxporteerd wordt omdat Rusland hier behoorlijke winsten mee boekt, in een tijd waarin sancties juist de Russische economie moet verlammen.

Ook Wit-Rusland hoopt zijn grote voorraden met meststoffen af te kunnen bouwen. Het land is een wereldwijde producent van kaliummeststoffen en heeft sinds de sancties dit voorjaar nauwelijks zijn meststoffen kunnen exporteren. Afgelopen vrijdag 9 december had het land de Verenigde Naties aangekondigd dat Oekraïne zonder voorwaarden graan mag uitvoeren via Wit-Russisch grondgebied voor export vanuit Litouwse havens. Daarnaast verzocht Wit-Rusland om zijn eigen meststoffen te mogen exporteren via de Oostzee havens.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden