Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische peen kan weer stap omhoog maken

15 December 2022 - Jesse Torringa

De biologische peen blijft in trek en doet deze week opnieuw een stap naar boven. Peen telers nemen met deze prijzen echter nog geen afscheid van hun partijen en willen een 5 zien als eerste cijfer. De biologische zaaiuien zijn ook aan de prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van vraag en interesse moeten de biologische uien het nog niet hebben dit seizoen. Normaliter begint de vraag vanaf december wel aan te trekken, maar het lijkt er op dat er in het nieuwe jaar pas verandering in komt. De landen om ons heen lijken voldoende eigen product te hebben waardoor momenteel maar weinig biologische uien de grens over gaan. Het werk voor het binnenland loopt aardig door en de partijen die worden aangeboden krijgen daarmee een plaats. Door de hoge prijzen van gangbare uien gaat het biologische product er ook op vooruit. 

De DCA-indicatieprijs voor biologische uien blijft gelijk met vorige week en komt voor zowel op de fijne als grove sortering gemiddeld uit op €40 per 100 kilo, levering december.

Peen doet behoorlijke stap omhoog
In tegenstelling tot de biologische uien is de vraag naar peen al weken op redelijk niveau. Duitsland speelt daarbij een grote rol, het buurland is nadrukkelijk op zoek naar partijen uit Nederland. De telers zijn ook wel bereid om afstand te doen van hun partijen, maar daarvoor moet de prijs nog wel iets omhoog. Het lastige op dit moment is echter de stap die gemaakt moet worden van afland peen naar peen uit de bewaring. Daarbij moet simpelweg meer geld worden betaald in verband met de bewaringskosten en het extra verrichte werk. 

De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen gaat deze week opnieuw een stukje omhoog en komt uit op gemiddeld €46 per 100 kilo. De prijzen liggen soms iets lager of hoger, maar duidelijk is dat de teler minstens een 5 als eerste cijfer wil zien voordat er transacties tot stand komen. Met de huidige marktontwikkelingen lijkt het een kwestie van tijd tot dat er zaken gedaan zullen worden. De telers zeggen vertrouwen te hebben in het bewaarseizoen dat in volle gang is.

Geen beweging in de aardappelmarkt
Voor biologische aardappelen wordt momenteel niet hard gelopen. De handel verloopt stroef en er is voorlopig weinig interesse van buiten Nederland. Gezien de oogst in Europa en het verloop van andere jaren wordt er voor het tweede gedeelte van het bewaarseizoen wel interesse verwacht. De telers reageren wel wat nerveuzer op de markt. Dat is ook terug te zien in de indicatieprijs van deze week. De DCA-indicatieprijs voor biologische aardappelen gaat €1 per 100 kilo naar beneden vergeleken met vorige week en komt uit op €32 tot €37 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden