Shutterstock

Analyse suiker

Suikermarkt trekt eindejaarssprint

22 December 2022 - Jesse Torringa - 3 reacties

De zorgen over krappe voorraden stuwen de suikermarkt verder omhoog. De suikerproductie valt in verschillende werelddelen verder tegen, zoals dus ook in Europa het geval is. Dat maakt dat suiker in Europa de afgelopen tijd enorm duur is geworden, dit kan ten goede komen aan de bietenprijs

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de termijnmarkten voor suiker in New York en Londen noteren aanzienlijk hoger dan eerder afgelopen maand. Daarmee maken ze richting het einde van het jaar een eindsprint. In New York is de stijging een stuk groter dan in Europa. Het is zelfs het hoogste punt sinds februari 2017.

De stijgingen hebben voornamelijk te maken met een lager uitgevallen productie en voorraden die krapper worden in verschillende werelddelen. Zo is 's werelds grootste suikerexporteur Brazilië eerder gestopt met de suikerproductie door ongunstige weersomstandigheden en ook de oogst in Thailand (op 2 na grootste exporteur) loopt vertraging en schade op door het weer. Nummer 2 India zorgt het hele seizoen al voor onrust op de suikermarkt met het invoeren van een exportquotum. Ook dat land verhoogt de productie van bio-ethanol, dit gaat ten koste van de suikerproductie.

Dit jaar zijn er sowieso al veel landen die meer moeten importeren, ook al gaat dat om kleine volumes. Maar dat alles bij elkaar (inclusief de kostenstijgingen) maakt dat suiker duurder wordt.

Suikernoteringen
Hoewel er volgend jaar weer meer suiker wordt verwacht door het inzetten van meer productie, lijkt de markt momenteel maar niet te geloven dat de krapte die er nu ontstaat voor korte tijd zal zijn. Het contract voor ruwe suiker sloot in New York gisteren (woensdag 21 december) op $20,75 cent per pond. Het maartcontract voor witte suiker sloot in London op $566,10 per ton. Op het moment van schrijven, donderdag 22 december, noteert suiker $570,40 per ton, een stijging van 0,8% vergeleken met gisteren.

{{dataviewSnapshot(48_1671701356)}}

Europese suiker ongekend duur
Overigens zijn de prijzen die op de termijnmarkt betaald worden lager dan de spotprijzen in Europa. Die variëren sterk en zijn afhankelijk per regio in Europa, waarbij in het zuiden van fors meer wordt betaald dan in West-Europa. Volgens de jongste cijfers van de Europese Commissie kwam de gemiddelde prijs in oktober uit op €586 per ton. Hiermee ligt de gemiddelde prijs €170 per ton boven de prijs in dezelfde periode in 2021. In West-Europa lag die prijs op €560 en in Zuid-Europa zelfs op €711 per ton. Overigens zijn dat dus de prijzen van oktober. November is nog niet bekend. Naar schatting zal de gemiddelde prijs in december richting de €650 per ton gaan, gezien de recente prijsstijgingen en de krappere voorraden.

Met een verwachte Europese productie die uitkomt op 15,5 miljoen ton suiker, moet er richting de 1,5 miljoen ton geïmporteerd worden. Het importeren van suiker maakt de zoetstof nog hoger duurder, er wordt aanzienlijk meer betaald. De import viel in de maand september nog mee en het volume lag zelfs lager dan in 2021, maar de prijs in september voor geïmporteerde witte suiker was al €668 per ton. In november 2022 steeg de gemiddelde invoerprijs voor witte suiker uit EPA/EBA-landen naar €734 en voor ruwe suiker naar €635 per ton. Met de huidige marktontwikkelingen zal dat in december richting de €800 per ton gaan. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox