Shutterstock

Analyse biologisch

Biologische markt al bezig met tweede seizoenshelft

22 December 2022 - Jesse Torringa

Van een spectaculair slot op de biologische markten aan het einde van het jaar is absoluut geen sprake. Biologische peen en uien doen echter wel een stapje omhoog, maar er wordt met name voorgesorteerd op de tweede seizoenshelft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de buitengewone prijzen die voor gangbare uien worden betaald, liften de biologische partijen ook mee. Gelet op de afzet en interesse van het biologische product is dat maar goed ook, want die blijft net als voorgaande weken achter op andere jaren. Ook van interesse is tot op heden geen sprake, terwijl dat in andere jaren gemiddeld genomen wel het geval was. Dat neemt niet weg dat het werk wel doorloopt voor de consumptie in het binnenland. Echter zijn dat vooral de vaste afspraken en contracten die een tijd geleden al gemaakt zijn. 

Met de forse stijging van het gangbare product lift de biologische markt mee. Door het minimale aantal transacties en eerder gemaakte afspraken, is het moeilijk om een exacte prijsindicatie te geven van de biologische uien. Duidelijk is dat gangbaar de bodemprijs is. De DCA-indicatieprijs voor biologische uien doet daarom deze week een flinke stap naar boven en komt voor zowel de fijne als grove sortering gemiddeld uit op €43 per 100 kilo, levering december. 

Peen op weg naar de €50
De vraag naar biologische peen blijft ondanks de kerstdagen in trek bij onze oosterburen. Duitsland blijft zoeken naar de Nederlandse partijen peen, maar de peenteler lijkt dat ook te weten. Om de bewaring te laten lonen willen zij een hogere prijs en op termijn kan dat al wel eens gebeuren. Daarmee is de €50 per 100 kilo niet ver weg meer. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen gaat deze week opnieuw omhoog met €1 en komt uit op gemiddeld €47 per 100 kilo.


De biologische aardappelmarkt is een ander verhaal. De handel is deze maand nog niet losgekomen en dat lijkt in 2022 sowieso niet te gebeuren. Echter staat de tweede seizoenshelft voor de deur en ziet de handel zeker kansen voor de biologische aardappelen. Ook hier geldt dat door het minimale aantal transacties dat het lastig is om tot een juiste indicatieprijs te komen. De DCA-indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft deze week gelijk en komt uit op €32 tot €37 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden