Shutterstock

Nieuws kunstmest

Kunstmest in de uitverkoop begin 2023?

27 December 2022 - Jesse Torringa

De kunstmestprijzen blijven dalen en staan onder druk door het aanbod en de dalende gasprijs. Althans, als het gaat om de prijs van stikstofmeststoffen, andere meststoffen blijven prijshoudend tot nu toe. In andere continenten dalen die prijzen echter wel fors en lijkt het een kwestie van tijd. Europa is een belangrijke importeur van kali-en fosfaatmeststoffen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor stikstofhoudende meststoffen deed ook rond de kerstdagen weer een stapje naar beneden. Het in Europa veelgebruikte ureum gaat inmiddels richting de €500 per ton per ton en de kalkammonsalpeter (KAS) volgt diezelfde trend. De oorzaak hiervoor is bekend: een relatief grote voorraad die tegen relatief hoge kosten is geproduceerd, en een zwakke vraag naar de meststof van boeren wereldwijd. Niet dat in deze periode normaliter veel kunstmest wordt ingekocht, maar dat de boer sinds de zomer afwachtend is, is goed te merken in de verkopen. Dat terwijl de kunstmestproductie in Europa afgelopen zomer minstens 60% lager lag dan normaal.

Gasprijs opnieuw leidend
Een ander gegeven is dat de gasprijs dat voor de kerstdagen opnieuw behoorlijk was gezakt. De prijs zakte van €142 per MWh naar €84 per MWh. Op het moment van schrijven (dinsdag 27 december) noteert de TTF 82 per MWh. Voor de producenten betekent dit dat er opnieuw een mes is gezet in de productiekosten voor stikstofhoudende meststoffen, mits de gasprijs dit prijsniveau blijft aanhouden. Door de nog lagere productiekosten zal de druk op de meststoffen verder toenemen. Met de huidige gasprijs zitten we overigens op hetzelfde prijsniveau als vóór de oorlog tussen Oekraïne en Rusland uitbrak.

KAS richting €50
Wereldwijd dalen de prijzen drastisch. In Nederland liet die daling wat langer op zich wachten, zeker vergeleken Frankrijk en Duitsland. Inmiddels worden de eerste vrachtwagens KAS voor €60 per 100 kilo verkocht. Farmers4All noteert in week 51 zelfs €59,80 per 100 kilo KAS, geleverd in bigbags. De huidige prijzen, die lager liggen dan afgelopen zomer, wekken interesse bij verschillende boeren, zo melden insiders. Zij leggen een gedeelte van de benodigde kunstmest vast en doen aan risicospreiding, gelet op de wisselende prijzen van meststoffen dit seizoen.

Kali- en fosfaatmeststoffen dalen tot nu toe nog maar nauwelijks. Kali- meststoffen doen in verschillende Europese landen een stapje naar beneden, maar dalen maar zeer gestaag. Echter lijken boeren tegen deze prijzen zeker geen zaken te willen doen. Het aanbod dat langzaam toeneemt moet de prijzen drukken, maar doordat bij de productie van kalimeststoffen veel minder gas nodig is ten opzichte van stikstofmeststoffen, dalen deze tot nu toe nauwelijks.

Andere landen nemen positie over
Europa haalt uit andere landen dan Rusland en Wit-Rusland de kali- en fosfaatmeststoffen. Onlangs gepubliceerde exportcijfers van de Egyptische Export Raad laten dat zien. De raad citeerde vorige week in een rapport van de Europese Commissie dat de export van kunstmest naar Europa 187,5% hoger lag dan het vorige jaar, bijna 2 keer zoveel dus. In geldwaarde was dat €1,5 miljard. Ook andere landen, zoals bijvoorbeeld Marokko, zagen hun kali-export naar Europa verdubbelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden