Equans

Aangeboden door Equans

'Bewaren zoals u altijd deed is groot risico'

2 Januari 2023

Agroproducten bewaren met een conventionele bewaring zit vol onzekerheden en gevaren. Dat stelt Henk Tebben, bewaarspecialist bij Equans Refrigeration. "Alleen ondernemers die anders durven te denken en te doen hebben de toekomst."

In gesprekken met agrarisch ondernemers over bewaarmethoden en bedrijfsresultaten hoort Tebben het geregeld. "We hebben het altijd zo gedaan, dus het zal wel goed zijn." Volgens de bewaarspecialist is het niet raar dat ondernemers zich verschuilen achter dat standpunt. "Overstappen naar een andere manier van bewaren is spannend. Je moet als teler nadenken over iets waar je al jaren niet over na hoefde te denken. En de bedrijfsvoering deels al dan niet volledig aanpassen. Maar de vraag is wat de redenen zijn om vast te houden aan dat motto. Eigenlijk kleven er alleen maar nadelen aan conventionele bewaarmethoden, alleen worden die niet als zodanig herkend."

Ongunstige condities
Tebben blikt terug op het afgelopen seizoen, waarbij ongunstige buitenluchtcondities parten speelden tijdens de bewaring. "In de groeiperiode hadden we veel zon, maar veel te weinig water. Toen het koud werd bereidden we ons voor op het inschuren, tot de temperatuur ineens omhoog schoot. Op het moment van inschuren konden we niet inschuren, omdat het regende. Kortom, de condities waren allesbehalve voorspelbaar of voordelig."

Als gevolg van die wisselende weersomstandigheden komt hij in ouderwetse bewaarloodsen geregeld aardappelen tegen waar nog te veel energie in zit. "Met een conventionele bewaring gaat die energie er niet uit. Dus wat doet die aardappel? Die gaat doorgroeien, kiemen. En is uiteindelijk niet meer in rust te houden voor een optimaal bewaarresultaat. Daarom gaan telers het product maar weer behandelen met allerlei middelen, want dat zijn ze gewend. De keerzijde daarvan is dat het veel te veel geld kost en op termijn misschien helemaal niet meer mag."

Niet meer doeltreffend
Het is voor Tebben niet verrassend dat steeds meer ondernemers openstaan voor anders denken en doen. "Boeren zien dat de kwaliteit van hun producten door die fluctuerende bewaarcondities achteruit gaat, voelen de gigantische prijsstijgingen in energie en gas, en lopen tegen hoge kosten voor bestrijdingsmiddelen aan. Er is een steeds groter besef dat de conventionele manier van bewaren niet meer zo doeltreffend is. Tegelijkertijd hebben ze ook met externe prikkels te maken, omdat de overheid en afnemers het hen steeds moeilijker maken. Zoals met beperktere mogelijkheden om gewassen te beschermen. Met strengere eisen ten aanzien van de CO2-uitstoot. En met de energiebesparingsplicht."

Meedenken
Omdat doorgaan als voorheen het voortbestaan van bedrijven op het spel zet, denkt Tebben met ondernemers mee over nieuwe, duurzame bewaaroplossingen waarmee ze weer de volledige controle over het droog- en bewaarproces hebben, ongeacht het jaargetijde. Deze mechanische bewaarruimten kunnen ook multifunctioneel inzetbaar zijn. Zo kunnen ondernemers er verschillende producten in bewaren en meebewegen met de vraag vanuit de markt.

Tebben: "Er zijn verschillende bewaarsystemen voor de korte, middellange en lange bewaring, stuk voor stuk duurzaam en energiezuinig. Hiermee worden eerdergenoemde nadelen weer voordelen en is mogelijk wat eerst niet mogelijk was: producten laten drogen zonder schade aan te brengen en zonder externe warmtetoevoeging. Rust creëren en het product tot aan de zomer goed houden. Ook als het te koud of te nat van het land komt. Iedereen profiteert van duurzame klimaatruimten. Sterker nog, ze worden de nieuwe norm. Het nieuwe 'we bewaren het altijd zo'."

Slimmer en duurzamer bewaren met fors hogere opbrengst?
Lees wat Equans kan betekenen voor ondernemers in de agro of neem contact op met Henk Tebben van Equans Refrigeration.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden